This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Tuesday, December 30, 2008

TaGGiNg!!

adeh..da lme aku cuti..smggu asenye..pnt gilo..mne tk pnt..knduri bru je sudah..t aku lkt pic my sis nye wedding..huhu..adoila..pg2 dtg opis n bkak blog..tgk2 kne tag lak ngan Yamakasi neh..adoiyai..layan jerk!huhu

sile jwb dgn jujur.. (:


7 CIRI-CIRI WANITA/LELAKI IDAMAN ANDA

-nk kne gtau ke?hahah..malu la i..hik3...

*berilmu

*ade kerjaya

*sedap mata memandang

*leh bimbing aku dunia akhirat

*kepala gile2 mcm aku

*leh time aku,familyku seadanya

*syg aku n leh manjekan aku slalu..n leh phm aku..

*pndai pjuk sbb aku kuat cemburu n kuat majok..hahaha


7 ORANG YANG ANDA PERNAH MINATI SEPANJANG HIDUP

#p****

#s******

#A****

#H****

tu je kot..haha..nape kuar bintang2 neh?ekekek...pc tkleh detect huruf2 tersebut..wakakaka..t.t

7 PERASAAN SEKIRANYA KELUAR DENGAN ORANG YANG ANDA MINATI

*perasaan aku?perasaan aku adalah perasaan lain dr org yg berperasaan dan tk berperasaan..adeh..ape aku mepek?hahaha..


7 TEMPAT ISTIMEWA YANG INGIN DILAWATI BERSAMA PASANGAN

*nak g mne ek?huhu..

#pntai

#shopping complex

#melancong

#tgk wyg

#pg tmpt yg die ske pg

#g melawat kawasan (ala2 YB)..huhu

# pg la mne nak pg..huhu

7 BARANG ISTIMEWA YANG AKAN DIHADIAHKAN KEPADA PASANGAN

*keychain (mcm budak2)hahaha

* jam

*baju/kemeja

*bnde2 yg sweet (gule kot) hahaha

*kad ucapan hasil idea sndiri

*cincin silver

*ape2 je la..huhu

7 TAJUK LAGU YANG AKAN ANDA NYANYIKAN UNTUK PASANGAN

-aku tkkan nyanyi tp aku akan tujukan lagu2 kt bwh neh tok die..hehe

*romance (Ku ingin Kamu) -ateh..tingat someone..t.t

*Secondhand Serenande (Fall For you)

*Bunkface (Situasi)

adeh..yg lain nnti ku pikirkan..lupa suda..hahah..:0

7 RAKAN YANG ANDA AKAN TAG

Eyra , Incik Cerpelai, Unaa, Yasha, Kak fieza

Friday, December 19, 2008

13hb. Disember 2008!!

13 Dec 2008?ada apa ngan tarikh tu?hehe..cuti2 skolah neh, rmai yg kawen kan?kwn2 aku pon ade yg da kawen bln 12 neh termasuk la ex aku..haha..kawen jgk die..aku nie ha tk kawen2..tp cpt jgk la jodoh ea smpai..ekeke..tk ksh la..jnji die bhgia ngan hdupnye..aku doakan dr kejauhan je..eceh..wat ayat pasrah plak..wahahaha..tk lpe jge aku doakan kebahagiaan tok satu2nye akak yg aku ade lam dunie neh..my kaklong..akhirnye,kawen jgk die...
:kiss:yela..org kata lau da jodoh tk kemane kan?skali akad je,akak aku da sah jd minik org...yg best tuh,abah aku yg nikahkan sndri..hope aku nikah nnti,abah aku la yg nikahkan jgk...InsYaALLAH..tah taon bile aku nak nikah..huhu..
hik2..epy je tgk org kawen neh..aku nak jgk...tp lom ade calon n smpai seru..haha..pade makcik2,pakcik2 kt luar sne tu yg da terbekenan ngan sye nak dijadikan menantu,jgn lpe undi sye ye?haha..ampeh je..smpt lg promote..
:pompom:siap ade pom2 cat lg neh..wahahaha..jeles uwh tgk org de kapel..aku tkde..tp kdg2 best gak idopsingle tp lam mse yg sme nak someone take cre of me..aku neh ala2 manje skit
:girl_11:mnje ke?wahahaha..tk pon..gatai je lebey..aiyak..kutuk diri sndiri lak..lau aku tk ckp,korg yg akan ckp nnti kan?huhu..tah ape la aku bebel2 di pg yg suam2 tenuk neh?huhu.
:girl_6:..ok2..untuk tk menghampakan tenuk2,gowilla kesyangan aku,ikan2 dan semua hidupan dua alam,stu alam,tige alam(ade ke?)adeh..pape jela..special tok korg..aku uploadkan skit pic akak aku..nnti pas knduri nnti,aku upload lg k?sorry la tk dpt jmpot korg dtg knduri..family aku wat skit2 je..jmputan pn tk rmai..so,jgn ade yg kecik ati ek?tp papepn,aku invite gak la secara terbuka..lau nk dtg,dtg k?jgn kte aku tk jmpot lak nnti..huhu..lgpon,korg knal ke aku?wahahaha..lau knal tu,dtg la..hik3..tu pon lau sudi..:)dok bebel2 lg,...mane picnye???!!!!!!!!!!hahah..bwk bertendang..yela2..aku ltk la..iskh2..adeh..






huhu..one big family...:)





















Tuesday, December 16, 2008

WaHWahWaH!!1




huhu..agak2 korang ade tak org wat mcm nie kt mesia?hik3..:p

KeNaPa AkU LetiH BeKErJa!

Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :

Aku keletihan kerana terlebih kerja... nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.
1.7 juta darinya sudah bersara.
Jadi tinggal 21.3 juta orang.

1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.
Jadi tinggal 20 juta orang.

Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej,
Universiti dll).
Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.
Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal
diorang nie nak kerja macam mana... tinggal dalam hutan.
Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja....

Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja, surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll).
Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dila porkan sakit dan kini
berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila).
Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara.
Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...

Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku...

Dari dua orang ini... engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...

Mana aku tak letih!!

Jadi sedarlah skit.... dahhhh..!!! pi buat kerja!!!

P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2
Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat jugak

Monday, December 15, 2008

AkU KeMbALi!!!!!!


wah2..sekian lme aku menyendiri dari dunia blog...arini aku kembali beraksi ala2 cicakman..cicakman?hahah..tingat aku time g karoke ngan member aku bru2 neh...pnye la feeling nyanyi lgu reality dan fantasi tah sape tah nyanyi..
:nyanyi:(aku bkn mnt sgt karoke,just ikut2 org je) smpai melekat kt dnding ala2 cicakman..huhu..tngkap abeh..adehla..ade amik pic die..tp tkde kt aku..insyaALLAh akan ku cuba dptkan..huhu..da lme btol aku tk lyn blog neh smpai una n yash da komplen2..bkn tknak lyn blog..tp kekangan msa tu yg membataskan aku..lagipon lately aku byk mslh n byk tekanan yg melibatkan jiwa dan perasaan..huhu..hmpir2 down n pts asa..ase mcm looser!
:girl_11:teramat la mengecewakan..everything changed!!tahla knape..maybe slp aku sndiri..mmg tension yg teramat sgt smpai aku rasa aku da tkleh hdop..lau aku biarkan,aku ase,aku da giler skrg neh..mne tknye...satu2 mslh melanda..tp org ckp lau tkde mslh,bkn kehdupan namenye kan?
:girl_12:..sedih yg amat sgt...smpai aku ase nak menyerah kalah..bygkan lam sekelip mta aku hlg pe yg aku syg..bru skrg aku rse pepatah 'yg dikejar tk dpt,yg dikendong berciciran'..plup!terkena btg idong aku..huwawawawa...
:cry:tp aku tk slhkan tkdir..msti ade hikmah di sebaliknye kan?korg mesti tertnya2 kan ape aku mrepek neh kan?korg wat2 phm jela ek?hik3...
:girl_4:

Wednesday, September 17, 2008

JaNgAn BeNci KuCiNG..


Budin seorang yang amat benci pada kucing, entah apa silap yang
telah dibuat oleh kucing padanya tiada siapa yang tahu. Walaupun
begitu, jodoh pertemuan sememangnya ketentuan Ilahi, Budin bertemu
jodoh dengan Gayah yang sememangnya amat suka dan cinta pada kucing.
Bukan itu sahaja, sebelum berkahwin dengan Budin, Gayah sudah sedia
ada membela seekor kucing siam .

Maka dari hari ke hari, bertambah benci dan meluatlah Budin pada
kucing terutama si Tompok, kucing siam peliharaan isterinya. Apa
tidaknya, Gayah lebih memberi tumpuan kepada si Tompok dalam
kehidupan sehari-hariannya.
Hal
ini membuatkan Budin beranggapan, Gayah lebih sayang si Tompok
berbanding dengan dirinya.Akibat tidak mahu terus tertekan dengan
keadaan ini, Budin membuat rancangan untuk mengusir si Tompok dari
hidupnya dan hidup isterinya, Gayah. Maka, bermulalah dengan
rancangan jahat Budin.

Pucuk dicita ulam yang mendatang, ketika isterinya sedang asyik
mandi , Budin dengan tanpa segan silunya telah menangkap si Tompok,
disumbat dalam karung beras Mehsuri. Tanpa berlengah terus merempit
motor kapcainya sehingga jauh dari rumahnya , lebih kurang 10 km
lalu dihumbanlah si Tompok tanpa belas kasihan. Dengan hati gembira,
baliklah dia ke rumah dengan siulan mengikut rentah lagu "Cindai"
nyanyian Siti Nurhaliza. Tapi, kegembiraan hanyalah sementara bila
tiba di rumah si Tompok dengan sombong bongkaknya melanggok depan
pintu lagaknya menyambut kepulangan Budin.
Sakitnya hati Budin tak dapat digambarkan.

Besoknya, Budin meneruskan rancangan jahatnya. Kali ini lebih jauh
dibawa si Tompok, 20 km dari rumahnya. Tetapi seperti semalam Tompok
berjaya mendahuluinya pulang ke rumah. Budin tidak putus asa begitu
sahaja, alang-alang peluk pekasam, biar habis basah sampai ke
pangkal lenggan.
Maka
nekadlah Budin, kali ini dia bukan sahaja hendak buang Tompok lagi
jauh tapi dibawanya Tompok pusing-pusing dahulu. Habis semual jalan
ditempuh, sekijap ke kiri, sikijap ke kanan, yang lurus, yang
bengkok, segala kona, segala selekoh habis dirempitnya dan akhirnya
si Tompok dibuang begitu sahaja.

Selang berapa minit kemudian, Budin menelefon Gayah.
Budin: Ayang, Tompok ada kat dalam rumah tak, tanya Budin dengan
penuh suspen lagi berdebar-debar. ..
Gayah: Ada , ada dekat depan pintu tu ha, Kenapa? tanya Gayah
keheranan.
Budin: Panggil dia! herdik Budin dengan nada yang tinggi...
Gayah: Kenapa? tanya Gayah lagi.
Budin: Aku nak tanya dia, bagaimana nak balik ke rumah. Aku sesat
ni!...
:err::pompom:

Tuesday, September 16, 2008

My BaByBoo!!



ni la babyboo aku..hoho..comel tak?pic nie aku amik mse die bru dilahirkan..tk smpai 24 jam lgi..tnggal 11hb September 2008 jam 8.36 malam,lahirlah farah zulaika ke dunia neh..hehe..aku epi giler...yela..ni la anak buah pertma aku..haha...msti korg igt anak aku kan?kui3..aah..kre anak aku la jgk neh...hehe...family aku ske sgt la dpt org baru neh.tmbah2 mak aku...yela..cucu sulung la katekan...lg hepi ayah die la merangkap abg aku..hehe...



:kiss:
farah neh pndai bdaknye..tk nanges pon...yg die tao tido..hehe..bese la..bdak2 kan..
tp die neh..lau tdo,sape2 kejutkan ke,kaco2 die tdo ke,die leh wat dunno je..siap mengeliat2 lagi..
apela dak neh..
:sleep:je kejenye..geram aku...
tp klau die da nanges,abeh merah stu bdn..plg ktara kt muka la..nanges bersungguh2 tu namenye...
:cry:...smlm abg aku cium pp die,trus mrh2 mke die..sensitif kot klt die neh..aku ske tgk mke die mrh2 mcm tu..comel sgt..farah neh la penyeri umahku..sume org sygkan die..
tp die kt umah aku smggu je...t ibu die nak lik kg die lak..shob3..

:cry:tk dptla aku beraye ngan farah...uwawaw...lmbt lg la leh jmpe die..t msti family aku rndu bangat kt die..tmbah2 aku la.....sbb aku ske bdak2...lgi2 lau baby..uwawawa..bile la aku nak dpt baby lak..lmbt lg kot..calon pon tkde..sedihnye..tkpe farah..t makcik jge farah ek bile farah lik snie..farah jgn nakal2 tao..makcik syg kamu!!!hehe...da jd makcik upenye aku neh..tkpe..makcik mude..kui3...
:kiss::laugh:

Thursday, September 11, 2008

PiTaM!!

hoho..calam cemua..atoi..mcm kt lets chat lak..tu ar trade mark aku mse kt lets chat..lets chat tu ape?hehe..nnti akan ku trgkan..ngaa...
:hippie:

aku nak cite sal pengalaman aku smlm..smlm pas wktu keje..aku pon g la hospital...tgk akak ipar aku..

die da nak bersalin..ptotnye lom due date lg..memangkan keadaan kshtn die yg tk ok tu,die terpaksa la bersalin awl..

aku mmg tknak p..sbb aku tao..aku lau tk mkn dr pg...bile aku g hospital,aku akan jd mcm mne tah..bdn aku akan jd lemah selemah2nye..tp da mak aku suwoh p,aku p jgk la

time aku g tu..die kt wad lg..doc msukkan ubt lam bdn die..nak bg die cpt bersalin la..aku pon tktao ape namenye lam bhsa perubatan neh...

nak dipendekkan cite..time tu die nak g toilet..then aku de nmpak drh kt baju die..automatik aku nak pitam..trus pale aku berpusing2...dunia aku gelap..ase nak jatuh pon ade...lmh sgt la time tu..

ase mcm nak je blk..tp cian kt akak ipor aku..aku pon bertahan..mke time tu toksah ckpla..mmg pucat abes..lam 15min pas tu aku ok..

mak aku smpai je,aku trus blah..tkleh aku dok lme2..da la stu ari aku tk mkn..shob3...smpai ke mlm aku ase penin2 ag..ase nak ptam lg...

pelik la aku neh..tgk drh pon da nak ptam..pdahal skit je pn drhnye...mmg aku tkleh keje hosptal..t ari2 aku yg pengsan..tu bru tgk skit..lau tgk byk?iskh2..adoila..lau drh aku tkpe..
agaknye mcm mne la aku nnti ek?mau aku pengsan je. lau bersalin..ngaa..
pasan lak nak bersalin..kawen pon blom..hakhak...


:flower:

IkLaN sUnSiLk!!




:hot:

Wednesday, September 10, 2008

JaNgAn TeRLeBiH PaNdAi..

hehe..korg...terlebih pndai tkpe..tp jgn pndai2 je..kang jd mcm vid kt bwh neh..hehe...
:tapau2::ballon:


CHaNgiNg FaCeS!



haha...nie ade stu video..aku nak share ngan korg..saje je nk wat korg tersenyum..mne tao korg tgh bosan2 ke..hehe...
:pompom:

TuGaS TeRaKhiR

"I terpaksa balik dululahh...., Puan Maria.... I got an appointment
this evening....," Lina berdiri sambil memegang beg sandangnya.
Maria merenung jamnya Sudah pukul 5:45 petang, tapi projek mereka
masih belum siap dan sekarang Lina sudah minta izin pulang. "But we
need to finish this proposal by tomorrow morning..... I want
everything to be done before tomorrow........" Maria memandang Lina
seolah-olah meminta simpati. "Yes..., but it's all settle except for

slides preparation.... I boleh buat esok pagi..", janji Lina.

"Okaylah..... go ahead but promise come early tomorrow....," Maria
mengingatkan. "No problem... I tak pernah datang lambat Puan
Maria..., in case you've forgotten...," Lina tersenyum. "Of
course...... You never late.... but I believe tought is a special
occasion, judging from I seen and.... jangan nak gaduh-gaduh
lagi..... Tak baik....., nanti si Zam tu lari...., siapa yang
rugi..???" Lina cuma tersengih mendengar komentar bosnya yang
dianggap seperti kakaknya.

Maria memerhatikan Lina yang kelihatan anggun petang itu, melangkah
keluar dari pintu office. Lina cantik, lemah lembut dan bijak.
Beruntung sungguh boyfriendnya. Lina bukanlah seperti lain-lain
sekretari yang memilih untuk tidak bekerja dengan bos perempuan.

Kini.... tinggal Maria sendirian untuk menyiapkan kerja itu.. Nasib
baiklah Maria memang jenis bos yang pandai buat keje sendiri
kelajuan menaip bukan calang-calang, Maklumlah dia naik dari bawah
sebelum duduk di kerusi Manager sekarang.

Maria masih lagi tekun mereka bentuk prensentation yang sesuai
kerana Maria memang cerewet dalam hal-hal begini. Tidak ramai
sekertarinya yang boleh memahami apa yang Maria mahukan, kecuali Lina yang nampaknya boleh membaca fikiran Maria dan mempunyai etika yang bagus. Cuma tak suka stayback. Maklumlah orang muda tentu lebih

seronok keluar dengan kekasih daripada bergelut dengan kertas-kertas
dan angka-angka.
"Hhmmm.., mampus aku..!!! Macam mana nak design lay-out nie..??

Macam ni buruk, ..macam tu pulak hodoh..., Problem....,
Problem....!!!
Bila aku boleh tidur nie....??? rungutnya. Maria memang nampak
betul-betul tension sampai bercakap sendirian. Beberapa ketika
kemudian,
Maria
hanya termenung di mejanya, sambil menghadap komputer. Kepalanya
betul-betul buntu!!! Jam di monitor komputer menunjukan 7:30 malam.

Tiba-tiba kedengran bunyi swipe card digunakan di pintu utama.
"Assalamualaikumm..., Puan Maria...." suara yang memberi salam
didengarnya. Untuk memastikannya, Maria berpaling,
"Waalaikumsalam....., Eh.., kan ada date..??" Maria merenung Lina
yang kelihatan agak murung. "Date I cancellah.....," jawab Lina
perlahan. "Kesian you...., takpe...., kita siapkan projek nie
yer...... I pun sampai tahap buntu dah nie. I nak pergi sembahyang
Maghrib dulu......You buat bagi habis, nanti I hantar you balik,"
Maria bangun dan mencapai Al-Quran di hujung meja.

Lina mengangguk dan terus duduk di kerusi yang Maria duduki sebentar

tadi. "I stuck kat Motor Risks tu.... Tak tau nak buat lay-out
kemalangan jalan rayalah.....", Maria menggaru-garu kepalanya.
"Kalau boleh I nak yang betul-betul real supaya potential client tu
faham kenapa kerajaan wajibkan insurans kenderaan..... Boleh tak you

buat something, ngeri tapi menginsafkan orang yang
memandangnya......," sambungnya sambil mengambarkan apa yang
diingininya. "Sure.., no problem.... I dah alami kemalangan
jalanraya nie, I rasa I boleh buat apa yang you nak...," balas Lina.

Maria tersenyum lega. Dia tahu kemampuan Lina. "Good.., I pergi
sembahyang kejap...., Lepas tu I nak mengaji sampai Isyak......, and

don't hesitate to interrupt me if there is anything.....," Lina
angguk.

"You bacakan Yassin untuk I..., boleh tak ..?? Maklumlah I tak
sempat belajar mengaji...," kata Lina perlahan sambil memandang
Maria. "Tak sempat ke malas....??" Lina cuma tersenyum mendengar
sindiran pedas Maria.

"Kita keje nie keje jugak...., Jangan sampai jadi hamba kerja dan
lupa pada kewajipan. I rasa tak pernah nampak you
sembahyang.........Lagipunn kita...bukannya tak ada kemudahan untuk
beribadat kat office nie.....," sekali lagi Lina terkena.
Pedas..tapi itulah kenyataan!!! Dia tahu Maria tidak bermaksud
menyakiti hatinya. "Eerrrkk.., tak sempat...." balas Lina sambil
tunduk.

Maria terus menuju ke surau yang terletak cuma kira-kira 20 meter
dari dalam surau. Maria dapat mendengar keyboard komputer
berdetik-detik. Selesai sembahyang Maghrib, Maria terus berdoa
semoga proposal itu diterima. Kemudian Maria membaca Al-Quran
sementara menunggu waktu Isyak.

Kedengaran bunyi printer sedang digunakan. "Cepat dan cekap sungguh
Lina bekerja", bisik Maria. Belum pernah Maria rasa puas hati dengan

sekretari-sekretarinya sebelum ini.

Jam sudah menunjukkan menandakan masuknya waktu Isyak. Maria
mengerjakan solat Isyak dengan tenang. Setelah selesai Maria
bersolek ala kadar dan terus menuju ke mejanya. Suasana di pejabat
sudah senyap sunyi. Mungkin Lina sudah menyelesaikan tugasnya. Maria

lihat di atas mejanya proposal itu sudah lengkap dengan slide
lay-out dan Maria dapat membayangkan presentationnya esok akan
success. InsyaAllah... dia akan mendapat premium yang agak lumayan
dalam keadaan gawat-gawat begini. Maklumlah dalam keadaaan suasana
ekonomi jatuh begini, setiap syarikat besar akan menggunakan
insurans untuk mengurangkan risiko kerugian.

Satu demi satu Maria meneliti slide tersebut, dan dia berpuas hati
dengan hasil kerja Lina. Nampaknya Lina sudah membuat beberapa
pembetulan pada kerja Maria sebentar tadi, dan Lina bijak memilih
warna. Maria rasa, Lina lebih sesuai masuk ke bidang grafik dari
bidang insurans yang kurang kreativitinya yang tinggi ini.

"Eeeeee...... ngerinya...., macam manalah agaknya dia boleh design
gambar eksiden punya real..??" detik hati Maria. Maria memandang
slide bertajuk Motor Risks. Sebuah kereta dan bas ekspres menghimpit

sebuah motosikal. Kedua-dua pemboncengnya mati.

Salah seorang daripadanya tercampak dan terbaring agak jauh dari
motosikal manakala yang seorang lagi terhimpit di bawah kereta.
Digambarkan boot kereta kemek dan cermin pecah.
Tinggi sungguh imaginasi Lina mengambarkan keadaan cermin kereta
pecah berderai dan darah membasahi jalan raya. Maria sudah
membayangkan suasana presentation esok.

"It is going to be successful presentation with all this
slides....," Maria tersenyum gembira dan segera mengemas begnya.
Lina masih tidak kelihatan Mungkin ke bilik air agaknya. Maria
mencari di sana kemudian berpusing satu pejabat dan memanggil nama
Lina, namun tiada sahutan.

"Ke mana pula Lina pergi..?? Dia dah balik agaknya budak nie...,"
bisik Maria setelah gagal menemui Lina. Mungkin keluar ketika dia
sedang sembahyang dan tidak memberitahu Maria. "Tak apalah...janji
kerja dah siap..." detik Maria sambil membawa komputer bimbitnya dan

kesemua persediaan untuk presentation kerana dia tidak bercadang
> untuk singah ke pejabat terlebih dahulu pagi esok.

Seperti yang dijangkakan, presentation berjaya. Pelanggannya
bersetuju dengan setiap kelas insurans yang dicadangkan. Malah
pelanggannya juga sanggup meningkatkan lagi sum insured bagi risiko
harta benda mereka.

Maria memandu ke pejabat dengan senyuman yang tidak lekang dari
bibirnya. Tiba di bangunan Sime Darby, Maria segera menuju ke lif
dan menekan butang ke pejabatnya. Maria masuk ke pejabat bersemangat

untuk berjumpa Lina dan mengucapkan terima kasih atas hasil usaha
kerjanya semalam. Tengah hari nanti Maria bercadang mahu belanja
Lina makan. Walaupun Lina sememangnya patut membantunya tetapi Maria

memang suka mengambil hati orang bawahannya.

"Puan Maria, macam mana you boleh happy aje hari nie....?? tegur
Faridah, penyambut tetamu di pejabat nya. "Presentation I
success..., sebab tu I happy....Lina dah sampai..??" tanyanya.
"Lina..??...Err.., you tak tahu ke..??" wajah Faridah berkerut
memandang Maria. "Tak tau apa??... Semalam Lina patut keluar dengan
Zam.., tapi pukul 7:30 dia datang balik ke pejabat.... tolong I buat

kerja,.... Dia kata datenya cancel...." Maria menatap Faridah yang
begitu kehairanan.
Dia datang balik ke pejabat pukul 7:30..????... Tolong you buat
keja..??... Errr you tak baca paper hari nie ker...??.." Mata
Faridah terbeliak. Banyak tanya pulak Faridah nie.

"Why...?." hati Maria mula gusar.

Faridah menghulurkan suratkhabar dan.... otak Maria pantas mencerna
pandangan matanya. Hatinya berdebar kencang ketika membaca tajuk
utama akhbar hari tu.

'DUA PEMBONCENG MOTOSIKAL MAUT DIHIMPIT KERETA DAN BAS'

Turut disiarkan gambar tragedi tersebut. "Ya Allah...., apa yang Kau

cuba tunjukkan padaku..??" kaki Maria begitu lemah dan dia terduduk
di sofa tetamu. Matanya masih terpaku pada gambar di dada akhbar
sambil otaknya ligat membandingkan slide Motor Risks yang dibuat
oleh Lina malam tadi. Perlahan-lahan Maria bangun menuju ke bilik
air untuk sembahyang. Maria mahu membaca surah Yassin,
seperti apa yang Lina minta.

1 MoNtH aNNuAL LeAvE!!



Pesan nya:

"Selamat tinggal kengkawan... jangan sedih..

aku cuti sebulan jer..."

TAPI Ingat KENGKAWAN semua!!!

pandai-pandai bawak diri yang selama ini dalam godaan nya!!!
..............................

Maaf Zahir Batin..
.................
Selamat menyambut Ramadhan...
Berwaspada kerana akan berjumpa dia lagi di bulan Syawal....

.........................

Ambil kesempatan ini untuk:

Selamat Beramal!!!

Jangan lupa !!!

Solat Tarawikh

Bertadarus

dan

Mengeluarkan

Zakat

Semoga hidup kita diberkati ALLAH sehingga bertemu RAMADHAN yang MENDATANG!!!

SiNaR CaHaYa AyAt KuRsi

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas
pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami
terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap
kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan
lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'

'Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT
untuk Akhirat-mu'

Subhanallah. .

Renung2kan..da selamat beramal...:)

PuAsa

Memandangkan sekarang neh bulan pose..so aku nak share skit kelebihan bulan pose neh..hehe..bulan pose tkleh

:makan:
so,tkleh mkn kte wat bnde len..ngaaa...kte g
:naikmoto: :belimakanan: :ironbaju::violin::reading: pape jela yg ptot..jgn
:phonehappy: tk henti2..t byk lak ngumpatnye..hehe


Tak baek tao ngumpat..kurang pahale..tmbah dose..heheh..

yang penting...jgn tggl pose...lau tggl tkleh rya..tp lau pompuan dimaapkan..

aku pon heran knape org lelaki neh tknak pose..nape ek
:what:..aku pon tktao la nape diorg ske tggl pose...sbb malas kot..

org krg ksedaran tntg pose neh..pdahal bukan susah pon pose..

2 pon ade gak yg g kdai mkn msuk ikut pntu blakang...iskh2..budak2 6thn pon leh pose...

heran2..pose tknak..tp raye nak..lau time raye tu,kalut beli tu beli neh...

tp puasa entah ke mana..iskh2..ape nak jd neh???

ase nak

:angry: bler nmpak de org tk pose...gerammnye aku....iskh2....ase nak
:girl_13:

PeNaNgAn iLmU LuBaNg JaRuM!!

:girl_1:Buat renungan bersama....

Kira-kira 10 tahun lalu, Pak Lah datang ke rumah Pak Cu Rani untuk memintanya mengubati penyakit anaknya yang terkena ilmu hitam. Ita (bukan nama sebenar) merupakah anak Pak Lah yang sulung. Pada mulanya Pak Cu Rani agak keberatan kerana inilah kali pertama dia berhadapan dengan situasi yang sedemikian. Penyakit yang terkena Ita sememangnya sukar untuk diubati.

Bagi Pak Cu, dia bukanlah seorang bomoh handal kerana kebolehannya hanya bergantung kepada jenis ilmu yang ditujukan. Setelah mendengar serba sedikit daripada Pak Lah, Pak Cu berasa simpati dan mengambil keputusan untuk pergi melihat sendiri keadaan anak Pak Lah itu.

"Begini sajalah Pak Lah, saya bukanlah pandai sangat, setakat nak tengok-tengok tu bolehlah. Segala ikhtiar dan usaha itu segala-galanya bergantung kepada kehendak dan izin Allah. Saya sekadar berusaha.." kata Pak Cu merendah diri.

Pak Cu mencapai bajunya yang tersangkut di tiang dan terus pergi ke rumah Pak Lah yang terletak kira-kira 500 meter dari rumahnya. Ketika Pak Cu menjejaki halaman rumah Pak Lah, kelihatan ramai sanak saudara yang datang menziarahi Ita. Kebanyakkan daripada mereka kelihatan muram dan sedih. Kesayuan dan kesedihan jelas terukir pada wajah mereka.

Apabila Pak Cu memasuki rumah Pak Lah, matanya terus terpandang kepada sekujur tubuh yang terletak di tengah-tengah ruang tamu. "MasyaAllah?" rasa sayu dan terkejutnya bukan kepalang. Ita yang terkenal dengan kecantikannya boleh berubah dengan sebegitu rupa. Kecantikannya telah berubah menjadi wajah yang pucat lesi. Matanya menjadi bulat, lengannya menjadi terlalu kecil sebesar buluh runcing. Beliau hanya mampu mengaduh dan mengerang kesakitan.

Namun apa yang lebih menyedihkan lagi apabila Pak Cu menyaksikan perut Ita yang sebar sebesar tempayan. Perutnya itu semakin membesar sehingga tidak mampu lagi ditampung oleh badan Ita yang sekecil itu.

Cubalah kita renungkan perasaan ibu dan bapanya. Siapa yang sanggup melihat anak kesayangan menjadi sebegitu rupa. Siang dan malam hanya mendengar rintihan kesakitan. Bagi Pak Lah dan isterinya, mereka sudah kering air mata dan tidak mampu lagi untuk berbuat apa-apa. Bukannya tidak mahu berikhtiar tetapi sudah beribu-ribu duit habis dibelanjakan untuk mengubati anaknya itu.

Namun bagi Pak Cu yang tinggi ilmunya, dari kali pertama dia memandang tubuh Ita, dia sudah tahu sememangnya Ita telah terkena ilmu hitam. "Memang sah Ita terkena ilmu 'Lubang Jarum'. Ilmu ini selalunya datang dari bomoh-bomoh
Siam bagi mereka yang ingin melaksanakan niat jahat. Ianya terlalu jijik dan dialknati agama", kata Pak Cu kepada Pak Lah yang duduk disisi anak kesayangannya itu.

Menurut Pak Cu, mereka yang mengamalkan ilmu 'Lubang Jarum' ini telah melakukan perkara yang paling terkutuk iaitu mengambil surah Yassin dan mengelap najis padanya setiap kali membuang air besar selama 7 hari berturut-turut. Satu lagi benda yang digunakan ialah mendapatkan tuala wanita yang masih terdapat darah haid. Surah Yassin yang disapu dengan najis tadi dibakar dan disapukan pada tuala wanita tersebut. Kemudian kedua bahan tadi diberikan kepada bomoh untuk dijampi dan dipuja.

Betapa kejam dan terkutuknya perbuatan manusia sehingga sanggup melakukan kerja yang dilaknati agama. Mereka ini sememangnya telah terpesong jauh dari ajaran Islam kerana sanggup melakukan perkara sedemikian.

Setelah dijampi dan dipuja, pengamal ilmu ini hendaklah pergi mencari satu mata air yang sedang mengalir kemudian bahan tadi hendaklah digunakan bagi menutup lubang bagi menyekat aliran air supaya tidak mengalir. Selagi lubang itu tertutup selagi itulah darah haid tidak akan keluar dari kemaluan wanita yang dituju itu dengan ilmu hitam tersebut.

Kepada para wanita, berhati-hatilah semasa membuang tuala wanita kerana khuatir boleh dijadikan bahan untuk melaksanakan niat jahat seseorang. Berdasarkan cerita dan pengamatan Pak Cu, dia sedar bahawa Ita telah terkena ilmu hitam oleh seorang pemuda yang sangat tergila-gilakannya.

Memang benar, Ita pernah menolak cinta seorang pemuda kerana pemuda itu khabarnya seorang pengedar dadah. Pemuda itu merasa kelakiannya tercabar lalu menyimpan dendam apatah lagi bila mendengar Ita telah bertunang dengan Lokman seorang pemuda yang selama ini menjadi musuhnya. Keadaan ini menyebabkan pemuda itu hilang pertimbangan sehingga sanggup melakukan perbuatan sedemikian bagi melaksanakan dendamnya.

Pada peringkat awal, pemuda tersebut telah melemparkan fitnah kepada Ita dan Lokman dengan mengatakan mereka telah membuat hubungan sulit sehingga Ita mengandung. Ramai penduduk kampung terpengaruh dengan kata-kata pemuda itu sehingga Pak Lah dan isterinya juga turut percaya. Masakan tidak percaya kerana perut Ita semakin hari semakin membesar.

Lalu Ita dipukul dan dihalau oleh Pak Lah kerana dia beranggapan Ita telah mencemarkan nama baiknya.... Namun begitu Ita dan Lokman masih tetap mempertahankan kesucian cinta mereka. Ita telah keluar dari rumah setelah dihalau oleh kedua ibubapanya sendiri dan menumpang di rumah ibu saudaranya di kampung seberang untuk beberapa bulan sehinggalah keadaannya benar-benar tenat barulah Pak Lah datang mengambilnya semula.

Ketika Pak Lah datang, keadaan Ita sudah teruk. Rasa menyesal tidak terhingga di hati Pak Lah kerana telah menuduh Ita tanpa usul periksa. Mujurlah adik iparnya telah menjaga Ita dengan baik. Pernah beberapa kali iparnya datang memujuk agar menerima Ita kembali kerana iparnya tidak percaya Ita melakukan perbuatan terkutuk itu dan dirasakan Ita telah terkena ilmu sihir.

Apa yang lebih mengharukan, Ita turut dikeji dan dihina oleh penduduk kampung. Bagi Pak Cu sendiri itulah pengalaman yang paling tragis dan dia juga merasa sedih dan terharu. Begitu kejamnya manusia sehingga sanggup melakukan perbuatan yang sedemikian rupa.

Pak Cu berpendapat, penyakit Ita itu bukan sembarangan kerana daripada wajahnya yang pucat dan badannya yang kurus kering itu terjadi akibat daripada semua darah telah berkumpul di bahagian perut. Jika tidak berhati-hati boleh mengancam nyawa. Atas dasar simpati dan perikemanusiaan, Pak Cu terpaksa berkorban masa dan tenaga untuk mengubati Ita kerana ia memerlukan proses yang agak rumit. Usaha Pak Cu yang pertama ialah perlu membaca surah Yassin sebanyak 3 kali setiap malam selama 3 malam berturut-turut.

Dalam proses Pak Cu membaca ayat-ayat tersebut, banyak kejadian aneh telah berlaku pada Ita. Ita meracau-racau mengatakan Pak Cu ingin membunuhnya namun Pak Cu tidak menghiraukan kata-kata Ita itu. Setelah membaca Yassin selesai, ia dihembuskan ke dalam air dan kemudian air Yassin itu disapukan pada celah ibu jari Ita. Pada masa itu Ita meraung sekuat hati.

Untuk malam berikutnya, Pak Cu membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali iaitu sebanyak bilangannya selama 3 malam berturut-turut. Ayat-ayat tersebut dibaca dengan tertib mengikut tajwid yang betul. Dalam proses itu, Ita meraung-raung, matanya bertukar menjadi merah dengan urat-urat kelihatan merekah. Ketika air surah Yassin disapukan dikepalanya, rambut kelihatan gugur sehingga kulit kepalanya jelas kelihatan. Sukar untuk dibayangkan betapa dahsyatnya penderitaan yang dialami oleh Ita. Pak Cu masih meneruskan usahanya selama 3 malam. Pak Cu berserah dan bertawakal kepada Allah s.w.t.

Setelah sampai di rumah Pak Lah, dia mendapati keadaan Ita semakin serius dan teruk. Pada malam itu, usahanya agak berlainan sedikit di mana dia terpaksa menggunakan kemenyan, kapas dan buluh runcing yang dikerat bukunya. Ketika ayat Kursi dibaca sebanyak 120 kali, Ita bangun dan meronta-ronta mengamuk dan ingin mencekik semua orang yang ada pada malam itu. Keadaan rumah menjadi kelam-kabut. Masing-masing lari bertempiaran untuk menyelamatkan diri, Pak Cu segera mengambil air surah Yassin lalu disimbah kepada Ita, barulah dia rebah kembali kepada asalnya. Namun selepas itu, Ita kembali mengamuk dan mengigit lengannya sehingga beberapa bahagian lengan terkoyak.

Boleh dikatakan jika sesiapa yang ada pada malam itu pasti akan menitiskan air mata termasuklah Lokman yang sudah tidak tahan lagi meratapi penderitaan yang dialami oleh Ita yang begitu dahsyat. Setelah selesai membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali, Pak Cu melakukan ikhtiarnya yang terakhir.

Pak Cu mengambil kapas yang dibasahkan dengan air surah Yassin dan dikepal sambil membaca ayat-ayat penyembuh. Kapas tersebut digumpal sehingga menjadi bulat dan kemudian disumbat pada hujung pangkal buluh. Pak Cu mencurahkan air surah Yassin perlahan-lahan ke dalam buluh tersebut sehingga penuh. Dia membakar kemenyan dan mengasap buluh tadi sambil membaca ayat penyembuh. Ita semakin kuat meronta-ronta dan ketika itu atap rumah yang terletak setentang dengan tempat pembaringan Ita tercabut dan terpelanting tiba-tiba. Seluruh tetamu terkejut dan terpaku serta tidak berkata apa-apa.

Pak Cu tahu yang merempuh atap tersebut ialah sejenis makhluk halus yang digunakan bagi melaksanakan niat jahat tersebut. Pak Cu nampak seekor beruk besar dan bertaring panjang sedang merempuh atap sehingga tercabut. Wajah Ita kelihatan berubah dan dia sudah mampu menyebut dan memanggil ayah dan ibunya.

Segera Pak Cu memanggil Pak Lah untuk menyatakan sesuatu. Bagi Pak Cu, apa yang perlu sekarang ini ialah berserah dan berdoa sahaja kepada Allah agar Ita dipanjangkan umur. Ini memandangkan penyakit Ita sudah amat kritikal. Setelah mendapat keizinan Pak Lah, Pak Cu meneruskan ikhtiarnya. Dia mengambil buluh runcing tadi lalu ditiup sambil membaca ayat-ayat suci. Seketika kemudian kapas yang ada pada hujung buluh runcing tadi tercabut dan terjatuh bersama air surah Yassin.

Di saat itu, Ita meraung kesakitan dan darah mengalir keluar dari kemaluannya... Darah hitam pekat busuk itu bercampur dengan ulat-ulat yang cukup meloyakan. Ia terlalu banyak sehingga memenuhi ruang tamu. Pak Lah mengajar Ita supaya mengucap dan ingat kepada Allah.

Seketika kemudian, Ita menghembuskan nafasnya yang terakhir. Seluruh isi rumah ketika itu meratap hiba dengan pemergian Ita yang sungguh menyedihkan itu. Ayam dan itik di bawah rumah habis mati bergelimpangan pada keesokkan harinya disebabkan termakan ulat beracun yang keluar bersama darah Ita malam itu.

Ita telah selamat dikebumikan dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Ita. Sesungguhnya beliau benar-benar telah terseksa sepanjang hidupnya akibat sifat dengki manusia yang tidak berhati perut.



P/s : Sedih tol cite neh...adeh..tok peringatan anak2 dara kt luar sne..
:cry:

THaNkS!!!

:girl_9:
haha....akhirnye dpt jgk aku script icon neh..thanks to una sebab memperkenalkan blog chokilala kepada ku dan thanks jgk tok cik chokilala sebab aku da amik ilmu die kt blog2 tu..walaupon tk knal die..tp tkpela..aku ucapkan thanks jela kt snie..hehe..masyeh2..aku sgt2

:girl_4::mercun2::sleepy: