This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Wednesday, September 17, 2008

JaNgAn BeNci KuCiNG..


Budin seorang yang amat benci pada kucing, entah apa silap yang
telah dibuat oleh kucing padanya tiada siapa yang tahu. Walaupun
begitu, jodoh pertemuan sememangnya ketentuan Ilahi, Budin bertemu
jodoh dengan Gayah yang sememangnya amat suka dan cinta pada kucing.
Bukan itu sahaja, sebelum berkahwin dengan Budin, Gayah sudah sedia
ada membela seekor kucing siam .

Maka dari hari ke hari, bertambah benci dan meluatlah Budin pada
kucing terutama si Tompok, kucing siam peliharaan isterinya. Apa
tidaknya, Gayah lebih memberi tumpuan kepada si Tompok dalam
kehidupan sehari-hariannya.
Hal
ini membuatkan Budin beranggapan, Gayah lebih sayang si Tompok
berbanding dengan dirinya.Akibat tidak mahu terus tertekan dengan
keadaan ini, Budin membuat rancangan untuk mengusir si Tompok dari
hidupnya dan hidup isterinya, Gayah. Maka, bermulalah dengan
rancangan jahat Budin.

Pucuk dicita ulam yang mendatang, ketika isterinya sedang asyik
mandi , Budin dengan tanpa segan silunya telah menangkap si Tompok,
disumbat dalam karung beras Mehsuri. Tanpa berlengah terus merempit
motor kapcainya sehingga jauh dari rumahnya , lebih kurang 10 km
lalu dihumbanlah si Tompok tanpa belas kasihan. Dengan hati gembira,
baliklah dia ke rumah dengan siulan mengikut rentah lagu "Cindai"
nyanyian Siti Nurhaliza. Tapi, kegembiraan hanyalah sementara bila
tiba di rumah si Tompok dengan sombong bongkaknya melanggok depan
pintu lagaknya menyambut kepulangan Budin.
Sakitnya hati Budin tak dapat digambarkan.

Besoknya, Budin meneruskan rancangan jahatnya. Kali ini lebih jauh
dibawa si Tompok, 20 km dari rumahnya. Tetapi seperti semalam Tompok
berjaya mendahuluinya pulang ke rumah. Budin tidak putus asa begitu
sahaja, alang-alang peluk pekasam, biar habis basah sampai ke
pangkal lenggan.
Maka
nekadlah Budin, kali ini dia bukan sahaja hendak buang Tompok lagi
jauh tapi dibawanya Tompok pusing-pusing dahulu. Habis semual jalan
ditempuh, sekijap ke kiri, sikijap ke kanan, yang lurus, yang
bengkok, segala kona, segala selekoh habis dirempitnya dan akhirnya
si Tompok dibuang begitu sahaja.

Selang berapa minit kemudian, Budin menelefon Gayah.
Budin: Ayang, Tompok ada kat dalam rumah tak, tanya Budin dengan
penuh suspen lagi berdebar-debar. ..
Gayah: Ada , ada dekat depan pintu tu ha, Kenapa? tanya Gayah
keheranan.
Budin: Panggil dia! herdik Budin dengan nada yang tinggi...
Gayah: Kenapa? tanya Gayah lagi.
Budin: Aku nak tanya dia, bagaimana nak balik ke rumah. Aku sesat
ni!...
:err::pompom:

Tuesday, September 16, 2008

My BaByBoo!!



ni la babyboo aku..hoho..comel tak?pic nie aku amik mse die bru dilahirkan..tk smpai 24 jam lgi..tnggal 11hb September 2008 jam 8.36 malam,lahirlah farah zulaika ke dunia neh..hehe..aku epi giler...yela..ni la anak buah pertma aku..haha...msti korg igt anak aku kan?kui3..aah..kre anak aku la jgk neh...hehe...family aku ske sgt la dpt org baru neh.tmbah2 mak aku...yela..cucu sulung la katekan...lg hepi ayah die la merangkap abg aku..hehe...



:kiss:
farah neh pndai bdaknye..tk nanges pon...yg die tao tido..hehe..bese la..bdak2 kan..
tp die neh..lau tdo,sape2 kejutkan ke,kaco2 die tdo ke,die leh wat dunno je..siap mengeliat2 lagi..
apela dak neh..
:sleep:je kejenye..geram aku...
tp klau die da nanges,abeh merah stu bdn..plg ktara kt muka la..nanges bersungguh2 tu namenye...
:cry:...smlm abg aku cium pp die,trus mrh2 mke die..sensitif kot klt die neh..aku ske tgk mke die mrh2 mcm tu..comel sgt..farah neh la penyeri umahku..sume org sygkan die..
tp die kt umah aku smggu je...t ibu die nak lik kg die lak..shob3..

:cry:tk dptla aku beraye ngan farah...uwawaw...lmbt lg la leh jmpe die..t msti family aku rndu bangat kt die..tmbah2 aku la.....sbb aku ske bdak2...lgi2 lau baby..uwawawa..bile la aku nak dpt baby lak..lmbt lg kot..calon pon tkde..sedihnye..tkpe farah..t makcik jge farah ek bile farah lik snie..farah jgn nakal2 tao..makcik syg kamu!!!hehe...da jd makcik upenye aku neh..tkpe..makcik mude..kui3...
:kiss::laugh:

Thursday, September 11, 2008

PiTaM!!

hoho..calam cemua..atoi..mcm kt lets chat lak..tu ar trade mark aku mse kt lets chat..lets chat tu ape?hehe..nnti akan ku trgkan..ngaa...
:hippie:

aku nak cite sal pengalaman aku smlm..smlm pas wktu keje..aku pon g la hospital...tgk akak ipar aku..

die da nak bersalin..ptotnye lom due date lg..memangkan keadaan kshtn die yg tk ok tu,die terpaksa la bersalin awl..

aku mmg tknak p..sbb aku tao..aku lau tk mkn dr pg...bile aku g hospital,aku akan jd mcm mne tah..bdn aku akan jd lemah selemah2nye..tp da mak aku suwoh p,aku p jgk la

time aku g tu..die kt wad lg..doc msukkan ubt lam bdn die..nak bg die cpt bersalin la..aku pon tktao ape namenye lam bhsa perubatan neh...

nak dipendekkan cite..time tu die nak g toilet..then aku de nmpak drh kt baju die..automatik aku nak pitam..trus pale aku berpusing2...dunia aku gelap..ase nak jatuh pon ade...lmh sgt la time tu..

ase mcm nak je blk..tp cian kt akak ipor aku..aku pon bertahan..mke time tu toksah ckpla..mmg pucat abes..lam 15min pas tu aku ok..

mak aku smpai je,aku trus blah..tkleh aku dok lme2..da la stu ari aku tk mkn..shob3...smpai ke mlm aku ase penin2 ag..ase nak ptam lg...

pelik la aku neh..tgk drh pon da nak ptam..pdahal skit je pn drhnye...mmg aku tkleh keje hosptal..t ari2 aku yg pengsan..tu bru tgk skit..lau tgk byk?iskh2..adoila..lau drh aku tkpe..
agaknye mcm mne la aku nnti ek?mau aku pengsan je. lau bersalin..ngaa..
pasan lak nak bersalin..kawen pon blom..hakhak...


:flower:

IkLaN sUnSiLk!!

video


:hot:

Wednesday, September 10, 2008

JaNgAn TeRLeBiH PaNdAi..

hehe..korg...terlebih pndai tkpe..tp jgn pndai2 je..kang jd mcm vid kt bwh neh..hehe...
:tapau2::ballon:


video

CHaNgiNg FaCeS!

video

haha...nie ade stu video..aku nak share ngan korg..saje je nk wat korg tersenyum..mne tao korg tgh bosan2 ke..hehe...
:pompom:

TuGaS TeRaKhiR

"I terpaksa balik dululahh...., Puan Maria.... I got an appointment
this evening....," Lina berdiri sambil memegang beg sandangnya.
Maria merenung jamnya Sudah pukul 5:45 petang, tapi projek mereka
masih belum siap dan sekarang Lina sudah minta izin pulang. "But we
need to finish this proposal by tomorrow morning..... I want
everything to be done before tomorrow........" Maria memandang Lina
seolah-olah meminta simpati. "Yes..., but it's all settle except for

slides preparation.... I boleh buat esok pagi..", janji Lina.

"Okaylah..... go ahead but promise come early tomorrow....," Maria
mengingatkan. "No problem... I tak pernah datang lambat Puan
Maria..., in case you've forgotten...," Lina tersenyum. "Of
course...... You never late.... but I believe tought is a special
occasion, judging from I seen and.... jangan nak gaduh-gaduh
lagi..... Tak baik....., nanti si Zam tu lari...., siapa yang
rugi..???" Lina cuma tersengih mendengar komentar bosnya yang
dianggap seperti kakaknya.

Maria memerhatikan Lina yang kelihatan anggun petang itu, melangkah
keluar dari pintu office. Lina cantik, lemah lembut dan bijak.
Beruntung sungguh boyfriendnya. Lina bukanlah seperti lain-lain
sekretari yang memilih untuk tidak bekerja dengan bos perempuan.

Kini.... tinggal Maria sendirian untuk menyiapkan kerja itu.. Nasib
baiklah Maria memang jenis bos yang pandai buat keje sendiri
kelajuan menaip bukan calang-calang, Maklumlah dia naik dari bawah
sebelum duduk di kerusi Manager sekarang.

Maria masih lagi tekun mereka bentuk prensentation yang sesuai
kerana Maria memang cerewet dalam hal-hal begini. Tidak ramai
sekertarinya yang boleh memahami apa yang Maria mahukan, kecuali Lina yang nampaknya boleh membaca fikiran Maria dan mempunyai etika yang bagus. Cuma tak suka stayback. Maklumlah orang muda tentu lebih

seronok keluar dengan kekasih daripada bergelut dengan kertas-kertas
dan angka-angka.
"Hhmmm.., mampus aku..!!! Macam mana nak design lay-out nie..??

Macam ni buruk, ..macam tu pulak hodoh..., Problem....,
Problem....!!!
Bila aku boleh tidur nie....??? rungutnya. Maria memang nampak
betul-betul tension sampai bercakap sendirian. Beberapa ketika
kemudian,
Maria
hanya termenung di mejanya, sambil menghadap komputer. Kepalanya
betul-betul buntu!!! Jam di monitor komputer menunjukan 7:30 malam.

Tiba-tiba kedengran bunyi swipe card digunakan di pintu utama.
"Assalamualaikumm..., Puan Maria...." suara yang memberi salam
didengarnya. Untuk memastikannya, Maria berpaling,
"Waalaikumsalam....., Eh.., kan ada date..??" Maria merenung Lina
yang kelihatan agak murung. "Date I cancellah.....," jawab Lina
perlahan. "Kesian you...., takpe...., kita siapkan projek nie
yer...... I pun sampai tahap buntu dah nie. I nak pergi sembahyang
Maghrib dulu......You buat bagi habis, nanti I hantar you balik,"
Maria bangun dan mencapai Al-Quran di hujung meja.

Lina mengangguk dan terus duduk di kerusi yang Maria duduki sebentar

tadi. "I stuck kat Motor Risks tu.... Tak tau nak buat lay-out
kemalangan jalan rayalah.....", Maria menggaru-garu kepalanya.
"Kalau boleh I nak yang betul-betul real supaya potential client tu
faham kenapa kerajaan wajibkan insurans kenderaan..... Boleh tak you

buat something, ngeri tapi menginsafkan orang yang
memandangnya......," sambungnya sambil mengambarkan apa yang
diingininya. "Sure.., no problem.... I dah alami kemalangan
jalanraya nie, I rasa I boleh buat apa yang you nak...," balas Lina.

Maria tersenyum lega. Dia tahu kemampuan Lina. "Good.., I pergi
sembahyang kejap...., Lepas tu I nak mengaji sampai Isyak......, and

don't hesitate to interrupt me if there is anything.....," Lina
angguk.

"You bacakan Yassin untuk I..., boleh tak ..?? Maklumlah I tak
sempat belajar mengaji...," kata Lina perlahan sambil memandang
Maria. "Tak sempat ke malas....??" Lina cuma tersenyum mendengar
sindiran pedas Maria.

"Kita keje nie keje jugak...., Jangan sampai jadi hamba kerja dan
lupa pada kewajipan. I rasa tak pernah nampak you
sembahyang.........Lagipunn kita...bukannya tak ada kemudahan untuk
beribadat kat office nie.....," sekali lagi Lina terkena.
Pedas..tapi itulah kenyataan!!! Dia tahu Maria tidak bermaksud
menyakiti hatinya. "Eerrrkk.., tak sempat...." balas Lina sambil
tunduk.

Maria terus menuju ke surau yang terletak cuma kira-kira 20 meter
dari dalam surau. Maria dapat mendengar keyboard komputer
berdetik-detik. Selesai sembahyang Maghrib, Maria terus berdoa
semoga proposal itu diterima. Kemudian Maria membaca Al-Quran
sementara menunggu waktu Isyak.

Kedengaran bunyi printer sedang digunakan. "Cepat dan cekap sungguh
Lina bekerja", bisik Maria. Belum pernah Maria rasa puas hati dengan

sekretari-sekretarinya sebelum ini.

Jam sudah menunjukkan menandakan masuknya waktu Isyak. Maria
mengerjakan solat Isyak dengan tenang. Setelah selesai Maria
bersolek ala kadar dan terus menuju ke mejanya. Suasana di pejabat
sudah senyap sunyi. Mungkin Lina sudah menyelesaikan tugasnya. Maria

lihat di atas mejanya proposal itu sudah lengkap dengan slide
lay-out dan Maria dapat membayangkan presentationnya esok akan
success. InsyaAllah... dia akan mendapat premium yang agak lumayan
dalam keadaan gawat-gawat begini. Maklumlah dalam keadaaan suasana
ekonomi jatuh begini, setiap syarikat besar akan menggunakan
insurans untuk mengurangkan risiko kerugian.

Satu demi satu Maria meneliti slide tersebut, dan dia berpuas hati
dengan hasil kerja Lina. Nampaknya Lina sudah membuat beberapa
pembetulan pada kerja Maria sebentar tadi, dan Lina bijak memilih
warna. Maria rasa, Lina lebih sesuai masuk ke bidang grafik dari
bidang insurans yang kurang kreativitinya yang tinggi ini.

"Eeeeee...... ngerinya...., macam manalah agaknya dia boleh design
gambar eksiden punya real..??" detik hati Maria. Maria memandang
slide bertajuk Motor Risks. Sebuah kereta dan bas ekspres menghimpit

sebuah motosikal. Kedua-dua pemboncengnya mati.

Salah seorang daripadanya tercampak dan terbaring agak jauh dari
motosikal manakala yang seorang lagi terhimpit di bawah kereta.
Digambarkan boot kereta kemek dan cermin pecah.
Tinggi sungguh imaginasi Lina mengambarkan keadaan cermin kereta
pecah berderai dan darah membasahi jalan raya. Maria sudah
membayangkan suasana presentation esok.

"It is going to be successful presentation with all this
slides....," Maria tersenyum gembira dan segera mengemas begnya.
Lina masih tidak kelihatan Mungkin ke bilik air agaknya. Maria
mencari di sana kemudian berpusing satu pejabat dan memanggil nama
Lina, namun tiada sahutan.

"Ke mana pula Lina pergi..?? Dia dah balik agaknya budak nie...,"
bisik Maria setelah gagal menemui Lina. Mungkin keluar ketika dia
sedang sembahyang dan tidak memberitahu Maria. "Tak apalah...janji
kerja dah siap..." detik Maria sambil membawa komputer bimbitnya dan

kesemua persediaan untuk presentation kerana dia tidak bercadang
> untuk singah ke pejabat terlebih dahulu pagi esok.

Seperti yang dijangkakan, presentation berjaya. Pelanggannya
bersetuju dengan setiap kelas insurans yang dicadangkan. Malah
pelanggannya juga sanggup meningkatkan lagi sum insured bagi risiko
harta benda mereka.

Maria memandu ke pejabat dengan senyuman yang tidak lekang dari
bibirnya. Tiba di bangunan Sime Darby, Maria segera menuju ke lif
dan menekan butang ke pejabatnya. Maria masuk ke pejabat bersemangat

untuk berjumpa Lina dan mengucapkan terima kasih atas hasil usaha
kerjanya semalam. Tengah hari nanti Maria bercadang mahu belanja
Lina makan. Walaupun Lina sememangnya patut membantunya tetapi Maria

memang suka mengambil hati orang bawahannya.

"Puan Maria, macam mana you boleh happy aje hari nie....?? tegur
Faridah, penyambut tetamu di pejabat nya. "Presentation I
success..., sebab tu I happy....Lina dah sampai..??" tanyanya.
"Lina..??...Err.., you tak tahu ke..??" wajah Faridah berkerut
memandang Maria. "Tak tau apa??... Semalam Lina patut keluar dengan
Zam.., tapi pukul 7:30 dia datang balik ke pejabat.... tolong I buat

kerja,.... Dia kata datenya cancel...." Maria menatap Faridah yang
begitu kehairanan.
Dia datang balik ke pejabat pukul 7:30..????... Tolong you buat
keja..??... Errr you tak baca paper hari nie ker...??.." Mata
Faridah terbeliak. Banyak tanya pulak Faridah nie.

"Why...?." hati Maria mula gusar.

Faridah menghulurkan suratkhabar dan.... otak Maria pantas mencerna
pandangan matanya. Hatinya berdebar kencang ketika membaca tajuk
utama akhbar hari tu.

'DUA PEMBONCENG MOTOSIKAL MAUT DIHIMPIT KERETA DAN BAS'

Turut disiarkan gambar tragedi tersebut. "Ya Allah...., apa yang Kau

cuba tunjukkan padaku..??" kaki Maria begitu lemah dan dia terduduk
di sofa tetamu. Matanya masih terpaku pada gambar di dada akhbar
sambil otaknya ligat membandingkan slide Motor Risks yang dibuat
oleh Lina malam tadi. Perlahan-lahan Maria bangun menuju ke bilik
air untuk sembahyang. Maria mahu membaca surah Yassin,
seperti apa yang Lina minta.

1 MoNtH aNNuAL LeAvE!!



Pesan nya:

"Selamat tinggal kengkawan... jangan sedih..

aku cuti sebulan jer..."

TAPI Ingat KENGKAWAN semua!!!

pandai-pandai bawak diri yang selama ini dalam godaan nya!!!
..............................

Maaf Zahir Batin..
.................
Selamat menyambut Ramadhan...
Berwaspada kerana akan berjumpa dia lagi di bulan Syawal....

.........................

Ambil kesempatan ini untuk:

Selamat Beramal!!!

Jangan lupa !!!

Solat Tarawikh

Bertadarus

dan

Mengeluarkan

Zakat

Semoga hidup kita diberkati ALLAH sehingga bertemu RAMADHAN yang MENDATANG!!!

SiNaR CaHaYa AyAt KuRsi

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas
pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami
terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap
kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah
sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan
lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'

'Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT
untuk Akhirat-mu'

Subhanallah. .

Renung2kan..da selamat beramal...:)

PuAsa

Memandangkan sekarang neh bulan pose..so aku nak share skit kelebihan bulan pose neh..hehe..bulan pose tkleh

:makan:
so,tkleh mkn kte wat bnde len..ngaaa...kte g
:naikmoto: :belimakanan: :ironbaju::violin::reading: pape jela yg ptot..jgn
:phonehappy: tk henti2..t byk lak ngumpatnye..hehe


Tak baek tao ngumpat..kurang pahale..tmbah dose..heheh..

yang penting...jgn tggl pose...lau tggl tkleh rya..tp lau pompuan dimaapkan..

aku pon heran knape org lelaki neh tknak pose..nape ek
:what:..aku pon tktao la nape diorg ske tggl pose...sbb malas kot..

org krg ksedaran tntg pose neh..pdahal bukan susah pon pose..

2 pon ade gak yg g kdai mkn msuk ikut pntu blakang...iskh2..budak2 6thn pon leh pose...

heran2..pose tknak..tp raye nak..lau time raye tu,kalut beli tu beli neh...

tp puasa entah ke mana..iskh2..ape nak jd neh???

ase nak

:angry: bler nmpak de org tk pose...gerammnye aku....iskh2....ase nak
:girl_13:

PeNaNgAn iLmU LuBaNg JaRuM!!

:girl_1:Buat renungan bersama....

Kira-kira 10 tahun lalu, Pak Lah datang ke rumah Pak Cu Rani untuk memintanya mengubati penyakit anaknya yang terkena ilmu hitam. Ita (bukan nama sebenar) merupakah anak Pak Lah yang sulung. Pada mulanya Pak Cu Rani agak keberatan kerana inilah kali pertama dia berhadapan dengan situasi yang sedemikian. Penyakit yang terkena Ita sememangnya sukar untuk diubati.

Bagi Pak Cu, dia bukanlah seorang bomoh handal kerana kebolehannya hanya bergantung kepada jenis ilmu yang ditujukan. Setelah mendengar serba sedikit daripada Pak Lah, Pak Cu berasa simpati dan mengambil keputusan untuk pergi melihat sendiri keadaan anak Pak Lah itu.

"Begini sajalah Pak Lah, saya bukanlah pandai sangat, setakat nak tengok-tengok tu bolehlah. Segala ikhtiar dan usaha itu segala-galanya bergantung kepada kehendak dan izin Allah. Saya sekadar berusaha.." kata Pak Cu merendah diri.

Pak Cu mencapai bajunya yang tersangkut di tiang dan terus pergi ke rumah Pak Lah yang terletak kira-kira 500 meter dari rumahnya. Ketika Pak Cu menjejaki halaman rumah Pak Lah, kelihatan ramai sanak saudara yang datang menziarahi Ita. Kebanyakkan daripada mereka kelihatan muram dan sedih. Kesayuan dan kesedihan jelas terukir pada wajah mereka.

Apabila Pak Cu memasuki rumah Pak Lah, matanya terus terpandang kepada sekujur tubuh yang terletak di tengah-tengah ruang tamu. "MasyaAllah?" rasa sayu dan terkejutnya bukan kepalang. Ita yang terkenal dengan kecantikannya boleh berubah dengan sebegitu rupa. Kecantikannya telah berubah menjadi wajah yang pucat lesi. Matanya menjadi bulat, lengannya menjadi terlalu kecil sebesar buluh runcing. Beliau hanya mampu mengaduh dan mengerang kesakitan.

Namun apa yang lebih menyedihkan lagi apabila Pak Cu menyaksikan perut Ita yang sebar sebesar tempayan. Perutnya itu semakin membesar sehingga tidak mampu lagi ditampung oleh badan Ita yang sekecil itu.

Cubalah kita renungkan perasaan ibu dan bapanya. Siapa yang sanggup melihat anak kesayangan menjadi sebegitu rupa. Siang dan malam hanya mendengar rintihan kesakitan. Bagi Pak Lah dan isterinya, mereka sudah kering air mata dan tidak mampu lagi untuk berbuat apa-apa. Bukannya tidak mahu berikhtiar tetapi sudah beribu-ribu duit habis dibelanjakan untuk mengubati anaknya itu.

Namun bagi Pak Cu yang tinggi ilmunya, dari kali pertama dia memandang tubuh Ita, dia sudah tahu sememangnya Ita telah terkena ilmu hitam. "Memang sah Ita terkena ilmu 'Lubang Jarum'. Ilmu ini selalunya datang dari bomoh-bomoh
Siam bagi mereka yang ingin melaksanakan niat jahat. Ianya terlalu jijik dan dialknati agama", kata Pak Cu kepada Pak Lah yang duduk disisi anak kesayangannya itu.

Menurut Pak Cu, mereka yang mengamalkan ilmu 'Lubang Jarum' ini telah melakukan perkara yang paling terkutuk iaitu mengambil surah Yassin dan mengelap najis padanya setiap kali membuang air besar selama 7 hari berturut-turut. Satu lagi benda yang digunakan ialah mendapatkan tuala wanita yang masih terdapat darah haid. Surah Yassin yang disapu dengan najis tadi dibakar dan disapukan pada tuala wanita tersebut. Kemudian kedua bahan tadi diberikan kepada bomoh untuk dijampi dan dipuja.

Betapa kejam dan terkutuknya perbuatan manusia sehingga sanggup melakukan kerja yang dilaknati agama. Mereka ini sememangnya telah terpesong jauh dari ajaran Islam kerana sanggup melakukan perkara sedemikian.

Setelah dijampi dan dipuja, pengamal ilmu ini hendaklah pergi mencari satu mata air yang sedang mengalir kemudian bahan tadi hendaklah digunakan bagi menutup lubang bagi menyekat aliran air supaya tidak mengalir. Selagi lubang itu tertutup selagi itulah darah haid tidak akan keluar dari kemaluan wanita yang dituju itu dengan ilmu hitam tersebut.

Kepada para wanita, berhati-hatilah semasa membuang tuala wanita kerana khuatir boleh dijadikan bahan untuk melaksanakan niat jahat seseorang. Berdasarkan cerita dan pengamatan Pak Cu, dia sedar bahawa Ita telah terkena ilmu hitam oleh seorang pemuda yang sangat tergila-gilakannya.

Memang benar, Ita pernah menolak cinta seorang pemuda kerana pemuda itu khabarnya seorang pengedar dadah. Pemuda itu merasa kelakiannya tercabar lalu menyimpan dendam apatah lagi bila mendengar Ita telah bertunang dengan Lokman seorang pemuda yang selama ini menjadi musuhnya. Keadaan ini menyebabkan pemuda itu hilang pertimbangan sehingga sanggup melakukan perbuatan sedemikian bagi melaksanakan dendamnya.

Pada peringkat awal, pemuda tersebut telah melemparkan fitnah kepada Ita dan Lokman dengan mengatakan mereka telah membuat hubungan sulit sehingga Ita mengandung. Ramai penduduk kampung terpengaruh dengan kata-kata pemuda itu sehingga Pak Lah dan isterinya juga turut percaya. Masakan tidak percaya kerana perut Ita semakin hari semakin membesar.

Lalu Ita dipukul dan dihalau oleh Pak Lah kerana dia beranggapan Ita telah mencemarkan nama baiknya.... Namun begitu Ita dan Lokman masih tetap mempertahankan kesucian cinta mereka. Ita telah keluar dari rumah setelah dihalau oleh kedua ibubapanya sendiri dan menumpang di rumah ibu saudaranya di kampung seberang untuk beberapa bulan sehinggalah keadaannya benar-benar tenat barulah Pak Lah datang mengambilnya semula.

Ketika Pak Lah datang, keadaan Ita sudah teruk. Rasa menyesal tidak terhingga di hati Pak Lah kerana telah menuduh Ita tanpa usul periksa. Mujurlah adik iparnya telah menjaga Ita dengan baik. Pernah beberapa kali iparnya datang memujuk agar menerima Ita kembali kerana iparnya tidak percaya Ita melakukan perbuatan terkutuk itu dan dirasakan Ita telah terkena ilmu sihir.

Apa yang lebih mengharukan, Ita turut dikeji dan dihina oleh penduduk kampung. Bagi Pak Cu sendiri itulah pengalaman yang paling tragis dan dia juga merasa sedih dan terharu. Begitu kejamnya manusia sehingga sanggup melakukan perbuatan yang sedemikian rupa.

Pak Cu berpendapat, penyakit Ita itu bukan sembarangan kerana daripada wajahnya yang pucat dan badannya yang kurus kering itu terjadi akibat daripada semua darah telah berkumpul di bahagian perut. Jika tidak berhati-hati boleh mengancam nyawa. Atas dasar simpati dan perikemanusiaan, Pak Cu terpaksa berkorban masa dan tenaga untuk mengubati Ita kerana ia memerlukan proses yang agak rumit. Usaha Pak Cu yang pertama ialah perlu membaca surah Yassin sebanyak 3 kali setiap malam selama 3 malam berturut-turut.

Dalam proses Pak Cu membaca ayat-ayat tersebut, banyak kejadian aneh telah berlaku pada Ita. Ita meracau-racau mengatakan Pak Cu ingin membunuhnya namun Pak Cu tidak menghiraukan kata-kata Ita itu. Setelah membaca Yassin selesai, ia dihembuskan ke dalam air dan kemudian air Yassin itu disapukan pada celah ibu jari Ita. Pada masa itu Ita meraung sekuat hati.

Untuk malam berikutnya, Pak Cu membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali iaitu sebanyak bilangannya selama 3 malam berturut-turut. Ayat-ayat tersebut dibaca dengan tertib mengikut tajwid yang betul. Dalam proses itu, Ita meraung-raung, matanya bertukar menjadi merah dengan urat-urat kelihatan merekah. Ketika air surah Yassin disapukan dikepalanya, rambut kelihatan gugur sehingga kulit kepalanya jelas kelihatan. Sukar untuk dibayangkan betapa dahsyatnya penderitaan yang dialami oleh Ita. Pak Cu masih meneruskan usahanya selama 3 malam. Pak Cu berserah dan bertawakal kepada Allah s.w.t.

Setelah sampai di rumah Pak Lah, dia mendapati keadaan Ita semakin serius dan teruk. Pada malam itu, usahanya agak berlainan sedikit di mana dia terpaksa menggunakan kemenyan, kapas dan buluh runcing yang dikerat bukunya. Ketika ayat Kursi dibaca sebanyak 120 kali, Ita bangun dan meronta-ronta mengamuk dan ingin mencekik semua orang yang ada pada malam itu. Keadaan rumah menjadi kelam-kabut. Masing-masing lari bertempiaran untuk menyelamatkan diri, Pak Cu segera mengambil air surah Yassin lalu disimbah kepada Ita, barulah dia rebah kembali kepada asalnya. Namun selepas itu, Ita kembali mengamuk dan mengigit lengannya sehingga beberapa bahagian lengan terkoyak.

Boleh dikatakan jika sesiapa yang ada pada malam itu pasti akan menitiskan air mata termasuklah Lokman yang sudah tidak tahan lagi meratapi penderitaan yang dialami oleh Ita yang begitu dahsyat. Setelah selesai membaca ayat Kursi sebanyak 170 kali, Pak Cu melakukan ikhtiarnya yang terakhir.

Pak Cu mengambil kapas yang dibasahkan dengan air surah Yassin dan dikepal sambil membaca ayat-ayat penyembuh. Kapas tersebut digumpal sehingga menjadi bulat dan kemudian disumbat pada hujung pangkal buluh. Pak Cu mencurahkan air surah Yassin perlahan-lahan ke dalam buluh tersebut sehingga penuh. Dia membakar kemenyan dan mengasap buluh tadi sambil membaca ayat penyembuh. Ita semakin kuat meronta-ronta dan ketika itu atap rumah yang terletak setentang dengan tempat pembaringan Ita tercabut dan terpelanting tiba-tiba. Seluruh tetamu terkejut dan terpaku serta tidak berkata apa-apa.

Pak Cu tahu yang merempuh atap tersebut ialah sejenis makhluk halus yang digunakan bagi melaksanakan niat jahat tersebut. Pak Cu nampak seekor beruk besar dan bertaring panjang sedang merempuh atap sehingga tercabut. Wajah Ita kelihatan berubah dan dia sudah mampu menyebut dan memanggil ayah dan ibunya.

Segera Pak Cu memanggil Pak Lah untuk menyatakan sesuatu. Bagi Pak Cu, apa yang perlu sekarang ini ialah berserah dan berdoa sahaja kepada Allah agar Ita dipanjangkan umur. Ini memandangkan penyakit Ita sudah amat kritikal. Setelah mendapat keizinan Pak Lah, Pak Cu meneruskan ikhtiarnya. Dia mengambil buluh runcing tadi lalu ditiup sambil membaca ayat-ayat suci. Seketika kemudian kapas yang ada pada hujung buluh runcing tadi tercabut dan terjatuh bersama air surah Yassin.

Di saat itu, Ita meraung kesakitan dan darah mengalir keluar dari kemaluannya... Darah hitam pekat busuk itu bercampur dengan ulat-ulat yang cukup meloyakan. Ia terlalu banyak sehingga memenuhi ruang tamu. Pak Lah mengajar Ita supaya mengucap dan ingat kepada Allah.

Seketika kemudian, Ita menghembuskan nafasnya yang terakhir. Seluruh isi rumah ketika itu meratap hiba dengan pemergian Ita yang sungguh menyedihkan itu. Ayam dan itik di bawah rumah habis mati bergelimpangan pada keesokkan harinya disebabkan termakan ulat beracun yang keluar bersama darah Ita malam itu.

Ita telah selamat dikebumikan dan semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Ita. Sesungguhnya beliau benar-benar telah terseksa sepanjang hidupnya akibat sifat dengki manusia yang tidak berhati perut.



P/s : Sedih tol cite neh...adeh..tok peringatan anak2 dara kt luar sne..
:cry:

THaNkS!!!

:girl_9:
haha....akhirnye dpt jgk aku script icon neh..thanks to una sebab memperkenalkan blog chokilala kepada ku dan thanks jgk tok cik chokilala sebab aku da amik ilmu die kt blog2 tu..walaupon tk knal die..tp tkpela..aku ucapkan thanks jela kt snie..hehe..masyeh2..aku sgt2

:girl_4::mercun2::sleepy:

"MARHABAN YAA RAMADHAN "






ANDAI INI RAMADHAN YANG TERAKHIR


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu...kepada-NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]




andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih...berqiamullail...bertahajjud...
mengadu...merintih...meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong ridha Ar-Rahman

Duhai Ilahi....
andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti

Namun teman...
tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia...meminta belas-NYA


andai benar ini Ramadhan terakhir buat kita
MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH AKU LAKUKAN




"MARHABAN YAA RAMADHAN "





$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
*"Maut datang menjemput tak pernah bersahut,
Malaikat datang menuntut untuk merenggut,
Manusia tak kuasa untuk berkata-kata,
Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka,
Terimalah habuanmu seadanya.."
*************************************************************
SUDAHKAH ANDA MENGERJAKAN SOLAT?
SENDRIK MAU INGAT MAA...

TrAgEdi SaHuR



haha..korg malas bgn sahur?pyh nak kejotkan org sahur?hoho..gne la teknik neh..msti berkesan..tu la akibatnye lau mls bgn...hehe..

MeNGaPa WaNiTa Tu IsTiMeWa

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... 
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle.. 

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...AjAL dAn MaUt di TanGaN tUHan..:)

TErLaLU BaNyAk TiDuR BeRiSiKo KeMaTiAn..



Terlalu banyak tidur atau tidur lebih dari lapan jam sehari tak hanya akan membuat Anda dicap sebagai pemalas tapi juga membuat Anda cepat mati. Wah....! 

Penelitian yang dilakukan oleh Institusi American Cancer Society ini melibatkan 1000 orang relawan dari beberapa negara bagian di Amerika, dan berhasil mengungkapkan bahwa orang yang tidur lapan jam sehari ternyata berisiko 12% meninggal lebih cepat. Risiko ini meningkat menjadi 17% pada orang-orang yang tidur sembilan jam sehari. Risiko kematian yang paling besar terjadi pada seseorang yang tidurnya mencapai sepuluh jam sehari, yaitu mencapai 34%. 
 

Mengapa tidur lebih dari lapan jam sehari tidak dianjurkan? Profesor Daniel F. Kripke, salah seorang peneliti mengatakan bahwa terlalu banyak tidur sama seperti terlalu banyak makan. Tubuh tidak memerlukan lebih dari yang ia perlukan, terlalu banyak tidur hanya akan membuat organ tubuh melemah. "Sebaiknya setiap orang mempunyai kebiasaan tidur 6,5 jam sehari, tapi harus tidur yang berkualiti. "Tak ada alasan untuk menambah jam tidur, tubuh akan memberitahu kita berapa banyak jam yang ia perlukan untuk beristirahat, " ujar Prof... Daniel. 
 
Jadi, merujuk pada penelitian di atas maka dapat diambil kesimpulan bahwa tidur tujuh jam sehari adalah yang terbaik. Penelitian tersebut menunjukkan bahwa tubuh paling merasa nyaman jika hanya tidur selama tujuh jam. Tak masalah juga jika tidur kurang dari tujuh jam sehari. Misalnya, enam atau lima jam sehari. "Tapi ingat, tidak baik bagi kesehatan apabila Anda terus menerus tidur kurang dari lima jam sehari dalam waktu yang cukup lama," ujar Prof. Daniel mengingatkan. 
 
"Kalau selama ini Anda tidur lebih dari yang diperlukan oleh tubuh, maka mulai sekarang hilangkan kebiasaan tersebut. Tidurlah yang berkualiti dan yakinlah bahwa tidur selama tujuh jam sehari telah mencukupi dan membawa impak yang positif bagi kesehatan Anda," ujarnya. 

 
 
 


RaHsiA BuLaN KeLaHiRan

arini aku tkde mood..haha..knape?tktaola..ase tension sgt2..aku pon bce la stu artikel neh...mengenai bulan kte dilahirkan..mnde neh artikel dr Dato' Dr. Fadhilah Kamsah..aku ase kajian yg die buat neh btol..sbb aku lahir bulan April..n ternyata 90% kenyataan die tu sme ngan skp aku..korg pon leh ushar2..:)

JaNuArI


  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.

    Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.

    Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.

    Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.

    Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.

    Pandai mengambil hati orang lain...

    Pendiam kecuali telah dirangsang.

    Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.

    Mudah mendisiplinkan diri sendiri.

    Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.

    Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.

    Cukup sayang pada k ana k-k ana k.

    Suka duduk di rumah.

    Setia pada segala-galanya.

    Perlu belajar kemahiran bersosial.

    Sifat cemburu yang sangat tinggi

FeBrUaRi


  • Berfikiran abstrak.

    Sukakan benda yang realiti dan abstrak.

    Bijak dan pintar

    Berpewatakan yang mudah berubah.

    Mudah menawan orang lain.

    Agak pendiam.

    Pemalu dan rendah diri.

    Jujur dan setia pada segalanya.

    Keras hati untuk mencapai matlamat.

    Tidak suka dikongkong.

    Mudah memberontak apabila dikongkong.

    Suka kegiatan yang lasak.

    Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.

    Mudah mempamerkan marahnya.

    Tidak suka benda yang remeh-temeh.

    Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.

    Sangat berani dan suka memberontak.

    Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.

    Pemerhatian yang tajam.

    Suka hiburan dan sukan.

    Suka benda yang bersifat seni.

    Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.

    Berkecenderungan pada benda yang tahyul.

    Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.

    Belajar untuk mempamerkan emosi

MaC


  • Berpesonaliti menarik dan menawan.

    Mudah didampingi.

    Sangat pemalu dan pemendam rasa.

    Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.

    Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.

    Suka pada kedamaian.

    Sangat peka pada orang lain.

    Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.

    Tidak cepat marah dan sangat am ana h.

    Tahu membalas dan mengenang budi.

    Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.

    Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.

    Suka berangan-angan.

    Suka melancong.

    Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.

    Kelam kabut dalam memilih pasangan.

    Suka dengan hiasan rumahtangga.

    Punya bakat seni dalalm bidang muzik.

    Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.

    Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

ApRiL


  • Sangat aktif dan dinamik...

    Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.

    Sangat menarik dan pandai menjaga diri.

    Punya daya mental yang sangat kuat.

    Suka diberi perhatian.

    Sangat diplomatik (pandai memujuk ).

    Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.

    Sangat berani dan tiada perasaan takut.

    Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.

    Emosi cepat terusik.

    Cuba kawal perasaan.

    Kecenderungan bersifat pendendam.

    Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.

    Kuat daya ingatan.

    Gerak hati yang sangat kuat.

    Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.

    Berpenyakit disekitar kepala dan dada.

    Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MeI


  • Keras hati & tegas.

    Kuat semangat & bermotivasi tinggi.

    Pemikiran yang tajam.

    Mudah marah apabila tidak dikawal.

    Pandai menarik hati & perhatian orang lain .

    Perasaan yang amat mendalam.

    Cantik dari segi mental & fizikal.

    Tidak perlu dimotivasikan.

    Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.

    Mudah dipujuk.

    Bersikap sistematik (otak kiri).

    Suka berangan.

    Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.

    Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.

    Daya khayalan yang tinggi.

    Permikiran yang tajam.

    Pandai berdebat.

    Fizikal yang baik.

    Kelemahan sistem pernafasan.

    Suka sastera, seni & muzik serta melancong.

    Tidak berapa suka duduk di rumah.

    Tidak boleh duduk diam.

    Tidak punya ramai ana k.

    Rajin dan bersemangat tinggi.

    Agak boros

JuNe

  • Berfikiran jauh & berwawasan.

    Mudah ditawan ker ana sikap baik.

    Berperangai lemah lembut.

    Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.

    Idea yang terlalu banyak di kepala.

    Bersikap sensitif.

    Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).

    Sukar melakukan sesuatu dengan segera.

    Bersikap suka menangguh-nangguh.

    Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.

    Cepat marah & cepat sejuk.

    Suka bercakap & berdebat.

    Suka buat lawak & bergurau.

    Otaknya cerdas berangan-angan.

    Mudah berkawan & pandai berkawan.

    Orang yang sangat tertib.

    Pandai mempamerkan sikap.

    Mudah kecil hati.

    Mudah kena selsema.

    Suka berkemas...

    Cepat rasa bosan...

    Sikap terlalu memilih & cerewet.

    Kurang mempamerkan perasaan.

    Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.

    Suka pada barang yang berjenama.

    Mudah menjadi eksekutif.

    Kedegilan yang tidak terkawal.

    Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan

JuLaI


  • Sangat suka didamping.

    Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.

    Agak pendiam kecuali dirangsang.

    Ada harga dan maruah diri.

    Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.

    Mudah dipujuk dan bercakap lurus.

    Sangat menjaga hati orang lain.

    Sangat peramah.

    Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.

    Berjiwa sentimental.

    Jarang berdendam.

    Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.

    Tidak suka benda remeh-temeh.

    Membimbing cara fizikal dan mental.

    Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.

    Lay ana n yang serupa terhadap semua orang.

    Tinggi daya simpati.

    Pemerhatian yang tajam.

    Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.

    Mudah dan rajin belajar...

    Suka muhasabah diri.

    Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.

    Suka mendiamkan diri.

    Suka duduk di rumah.

    Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.

    Tidak agresif kecuali terpaksa.

    Lemah dari segi kesihatan perut.

    Mudah gemuk kalau tak kawal diet.

    Minta disayangi.

    Mudah terluka hati tapi lambat pulih.

    Terlalu mengambil berat.

    Rajin dalam membuat kerja

OgOs


  • Suka berlawak.

    Mudah tertawan padanya.

    Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.

    Berani dan tidak tahu takut.

    Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.

    Pandai memujuk orang lain.

    Terlalu pemurah & bersikap ego.

    Nilai harga diri yang sangat tinggi.

    Dahagakan pujian.

    Semangat juang yang luar biasa.

    Cepat marah & mudah mengamuk.

    Mudah marah apabila cakapnya dilawan.

    Sangat cemburu.

    Daya pemerhatian yang tajam & teliti.

    Cepat berfikir.

    Fikiran yang berdikari.

    Suka memimpin & dipimpin.

    Sifat suka berangan.

    Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.

    Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.

    Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.

    Belajar untuk bertenang.

    Sikap kelam kabut.

    Romantik, pengasih dan penyayang.

    Suka mencari kawan

SepTeMbEr


  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.

    Sangat cermat, teliti & teratur.

    Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.

    Pendiam tapi pandai bercakap.

    Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.

    Sangat perihatin & terperinci, am ana h, setia & jujur.

    Kerja yang dilakukan sangat sempurna.

    Sangat sensitif yang tidak diketahui.

    Orang yang banyak berfikir.

    Daya pentaakulan yang baik.

    Otak bijak & mudah belajar.

    Suka mencari maklumat.

    Kawal diri dari terlalu mengkritik.

    Pandai mendorong diri sendiri.

    Mudah memahami orang lain ker ana banyak menyimpan rahsia.

    Suka sukan, hiburan & melancong.

    Kurang menunjukkan perasaannya.

    Terluka hatinya sangat lama disimpan.

    Terlalu memilih pasangan.

    Sukakan benda yang luas.

    Bersistematik

OkToBer


  • Suka berbual.

    Suka orang yang sayang padanya.

    Suka ambil jln tengah.

    Sangat menawan & sopan santun.

    Kecantikan luar & dalam.

    Tidak pandai berbohong & berpura-pura.

    Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.

    Sentiasa berkawan.

    Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.

    Cepat marah.

    Macam pentingkan diri sendiri.

    Tidak menolong orang kecuali diminta.

    Suka melihat dari perspektifnya sendiri.

    Tidak suka terima pandangan orang lain.

    Emosi yang mudah terusik.

    Suka berangan & pandai bercakap.

    Emosi yang kelam kabut.

    Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).

    Suka melancong, bidang sastera & seni.

    Pengasih, penyayang & lemah lembut.

    Romantik dalam percintaan.

    Mudah terusik hati & cemburu.

    Ambil berat tentang orang lain.

    Suka kegiatan luar.

    Orang yang adil.

    Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.

    Mudah patah semangat

NoVeMbEr

  • Banyak idea dalam perkara.

    Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.

    Berfikiran kehadapan.

    Berfikiran unik dan bijak.

    Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.

    Pemikiran yang tajam.

    Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.

    Sesuai jadi seorang doktor.

    Cermat dan teliti.

    Personaliti yang dinamik.

    Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.

    Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.

    Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.Terlalu degil dan keras hati.

    Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.

    Tak suka marah kecuali digugat.

    Mudah ambil berat terhadap orang lain.

    Pandai muhasabah diri.

    Cara berfikir yang lain dari orang lain.

    Otak yang sangat tajam.

    Pandai mendorong diri sendiri.

    Tidak hargai pujian.

    Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.

    Cuba sampai berjaya.

    Badan yang sasa.

    Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.

    Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.

    Suka duduk di rumah.

    Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.

    Am ana h, jujur, setia dan pandai berahsia.

    Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.

    Bercita-cita tinggi.

    Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DiSeMbEr

  • Sangat setia dan pemurah.

    Bersifat patriotik.

    Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.

    Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.

    Bercita-cita tinggi.

    Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.

    Seronok bila didampingi.

    Suka bercampur dengan orang.

    Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.

    Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur...

    Tidak pandai berpura-pura.

    Cepat marah.

    Perangai yang mudah berubah-ubah.

    Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.

    Benci pada kongkongan.

    Suka berlawak.

    Pandai buat lawak dan berfikiran logik