This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Friday, December 3, 2010

aku pelik!

wah!setiap kali harga minyak gula naik,mesti kita dapat lihat fenomena stesen minyak,pasaraya penuh gila..yang stesen minyaknya smpai full...jem hbis..nak masuk pun memang tak bleh..apatah lagi pasaraya..konpem stok gula and minyak habis malam ni..kadang -kadang aku pelik dengan sentimen kita..klau kata minyak naik..ramai la yang berpusu-pusu gi stesen minyak..g pasaraya..sebab apa?nak borong semua gula and nak penuhkan tank..yang paling heran,kereta mewah pun berpusu - pusu pegi..aiya..korang da naik kete besar,rumah konpem2 la besar kan?tu pon lagi korang nak berpusu-pusu gi isi minyak,beli gula banyak-banyak..lain la klau yang gi tu golongan yang memang tak mampu..mcam org naik motor tapi takde kete..btul tak??

memang ramai yang tak puas ati bila harga minyak,gula naik..yA..aku pun salah sorang..tapi aku bukan tak puas ati minyak naik, tapi sebab gaji aku tak naik2..aku tak salahkan kerajaan..tapi aku salahkan keadaan aku..bukan aku saja..ramai lagi yang gaji rendah..tapi bos-bos tak pikir pun tentang tu semua..yang depa tau kita kerja bagai nak rak..gaji tetap mcam tu..sepatotnya bos-bos ni paham la sama ekonomi staff2..mementang gaji depa da banyak..so,depa ignore staff bwah..bagi korang yang bos-bos memang tkde effect bila mcm ni jadi..tapi bagi staff-staff bwahan yang punya ramai anak..mcam mana nasib mereka?aku bernasib baik..mak aku still ada lagi..if takde?if aku kawen?and if laki aku pun tak sekaya mna?how?macam mana nasib kami?sedih..*aku agak emosi* sedikit sebanyak bagi kesan dekat aku.hurm..apa leh wat kan..da nasib..mcam ni ka..ada sebab kenapa kerajaan naikkan harga minyak..susah nak dirungkaikan..hurmm..kalau harga minyak,gula nai,secara automatik barang-barang lain pun akan naik mendadak..alasan peniaga 'harga minyak and gula naik,so barang2 yg biasa2 pon akan naik..kesian..boleh meningkatkan kadar kemiskinan kalau mcam ni..

Aku bukan nak cakap ape la..esok minyak naik..malam ni sume sibok isi..cube korang lihat fenomena harga rokok naik?ade korang nampak kedai-kedai,pasaraya-pasaraya penuh orang beli rokok berkotak-kotak sebab nak wat stok?takde kot..kalau ada..untung la pak abu,pak seman,muthu,ah chong dan semua2 peniaga runcit yang ada..sebabnya klau nak diikotkan,harga gula naik 20sen je klau nak dibandingkan dengan harga rokok yang naik sampai seringgit lebih(if aku tak salah,aku bukan perokok..so tak ushar hrga) uhuhu..

dalam hal ni aku takde salahkan sape2..and aku jugak tak berada di mana2 pihak..tapi tak bermakna aku tidak kisah harga naik..ah!susah nak dijelaskan..paham-paham korang la.maaf klau entry kali ni banyak perkataan 'tapi'..huhu.yang mana menyokong,pkir2kan la baik buruk and yang mane membangkang,terima la hakikatnya..redha..ada hikmah di sebalik semua ini..last but not least...chillax!!



Tuesday, November 16, 2010

salam semua.apa khabar pagi ini?hope semuanya sihat-sihat2.esok nak raya kan?so harini kene happy2kan diri.tol tak?macam mana persiapan raya?udah siap ke?aku?lom lagi.sampai di saat ini aku masih bekerja.huhu.'bos,bagi half day arini bleh tak?ngeee.bukan taknak apply cuti.tp cuti aku da tinggal sikit.nak bawak g tahun depan.ngeee.tapi jumaat ni aku dah apply cuti.so cuti raya aku 5ari.yehaaa.sakan aku cuti.ptotnye sekarang neh aku kat umah.tolong mak aku masak.sian dia masak sorang2.aku da cakap,takyah la masak ala bagai.tapi biasa la.org tua kan.mane leh raya tak masak ape2.lain la kita ni.nak masak pun malas.
opsss.oh ya!esok aku akan pulang ke kampung arwah abah iaitu perlis.ikotkan hati,taknak balik.tapi disebabkan aku masih ada tok and wan,so kena la balik.bukan selalu.time ni la kena jaga ati mereka.huhu.mane tau nanti kita bercucu,cucu2 kita lak wat kat kita.esok jugak aku akan wat tinjauan di perlis mengenai banjir.tok aku cakap,diorang tak dibenarkan mengemas rumah seperti asal sebabnya gelombang banjir yang kedua akan berlaku bila-bila masa.so,be well prepared.ok.cukup!esok akan diupdate lagi.selamat hari raya aidiladha.sempena hari raya korban neh,korang jaga diri elok - elok.jangan orang lain sibuk mengorbankan lembu,korang lak terkorban.ingatla yang tersayang.=)

Friday, November 12, 2010

Kenapa Mesti Blackberry Torch 9800???



uwawaaa...baru je jap tadi post entry pasal nokia e72..tetiba ter'google' and terpandang blackberry torch 9300..kenapa chomel sangat??tengok!tak sampai seminit..perasaan nak blackberry muncul kembali..nak beli da tak mampu..join jela contest dari nuffnang nie..ada lagi 3 biji blackberry untuk dirembat..mari kita tengok siapa yang kena...mari!mari!maaf nokia e72..saya terpaksa menduakan kamu..wink*

Kenapa mesti blackberry torch?bila aku tengok spec dia..wah..boleh tahan jugak ye?kenapa ek tak beli aritu?terasa menyesal di situ..mari kita tengok kelebihannya.


Tengok?menarik kan bentuk dia?seksi tuuu...saya sangat teruja kuasa lima bila tengok gambarnya..belum tengok yang real kan?agaknye kalau real,saya da larikan blackberry torch neh..hehe..dengan skrin sebesar 3.2 inci..sangat -sangat berbaloi bila online..takde la mata tu terkebil - kebil tengok skrin yang kecik kan?blackberry torch ni adalah smartphone yang pertama mempunyai touchskrin dengan skrin sebesar 3.2 inci..huiyoo..power tu~

Dibekalkan dengan 8gb memory,korang yang gilakan music,yang jenis suka mendownload application baru untuk dicuba (macam aku) memang sesuai..korang boleh download sampai lebam dan isikan dalam blackberry korang tu..kalau 8gb pun masih tak cukup,boleh la beli memory kad baru bersaiz 16gb dekat mana-mana kedai handphone..cukup la tu 16gb kan?

blackberry torch 9800 dilengkapi dengan kamera 5Mp..wah..cun..mesti gambar korang ambil tu sharp and sangat cantik..seperti real..tak percaya?beli blackberry,then cuba la..kalau boleh dapat free,watpe nak beli kan?tunggu yang free la..tapi kena rajin la..hehe

Tak lengkap rasanya kalau ada handphone canggih,tapi tak gunakan untuk online bukan?mesti hidup korang tak lengkap kalau sehari korang tak online facebook or twitter kan?bohong la kalau korang cakap korang boleh je tak online facebook sume tu..memang boleh tahan..tapi selama mana mampu bertahan?(ala -ala lagu newboyz)blackberry torch ni memang sesuai untuk korang yang suka bertwitter dan berfacebook tak kira di mana jua (termasuk aku)..huhu..tapi kalau korang nak online twitter and facebook dekat blackberry,tapi takde broadband,ape gune kan?baik tak payah pakai blackberry..saya cadangkan korang pakai celcom.dengan pakej - pakej yang murah,korang bleh melanggan dengan celcom..banyak pakej - pakej yang disediakan termasuk la blackberry.kalau korang ambil blackberry and celcom exec.korang da leh jimat kan kos untuk membeli blackberry kat luar sana kan?kenapa nk lepaskan peluang menarik neh?jom tengok pakej-pakej yang celcom sediakan.


apa tunggu lagi?cepat - cepat ke celcom blue cube and dapatkan blackberry torch korang..=)

akhirnya~

akhirnya e72 menjadi milik mutlak aku..hehe..tak sampai bape ari aku post whislist aku,da dapat e72..impian jadi kenyataan..terima kasih tummitream(apa kaitan??)haha..seronok sangat..da seminggu aku pakai e72..memang superb la..sangat mengkagumkan..24jam tu online..terasa seperti blackberry plak..haha..saya sangat hepy *sedang berjuget keriangan* kih3...=) even tak dapat warna putih..tapi tak apalah..asalkan aku dapat e72..ngeee..=)

Thursday, November 4, 2010

wiwit!Sambungan WishLisT

huhu..impian nak beli item no.2 akan tercapai dalam masa dua tiga hari ni..cepat bukan?jangan jeles...heppy nye...=)

My WiShLiSt~

1) Myvi Special Edition - White colour


2) Nokia E72 white edition




3.) Blackberry bold 9700


huish!so expensive~haha..but what to do?keinginan yang melampau and not reasonable..tapi nak jugak..sebabnye?bukan ikutan atau trend..tapi memang impian..setiap orang ada benda yang diorang nak beli..even benda tu tak penting pun..macam aku ni..tapi bile tengok design,berkenan..perempuan..mestila nak yang cantik2 even diri sendiri tak cantik..ya saya akui..memang saya tak suka berhias tapi saya sanggup habiskan duit untuk beli benda yang bukan keperluan saya..membazir amalan syaitan..tapi ah!pedulikan~aku nak jugak~tak kisah ape orang cakap!bukan orang bagi aku duit pun kan?kepuasan tu penting..semua orang nak something yang memuaskan diri masing-masing..termasuk la memuaskan nafsu..opss...jangan pikir bukan-bukan.nafsu kat sini bermaksu nafsu membeli..sekarang tengah saving beli item no 2..yang item no.1 and no.3 tu tah bila dapat pun taktao..sebabnye aku da ada kereta..mase beli mule2 dulu tak pikir panjang..time tu nak pakai cepat kan..bukan tak sabar..tapi takde orang nak anta aku gi keje..so terpaksa la rembat mane ade time tu..bile da rembat,baru terpikir,nape la tak kumpul duit sikit lagi beli kereta yang aku nak?takpela..mungkin da takdir..huhu..baru perasan..sume aku nak,sume kaler putih..even kereta pakai sekarang pun putih..putih tu bersih..nampak smart je kan?wish my dream come true~











































SuKa SuKi

Assalamualaikum and selamat pagi semua!cewah!macam nak memulakan kelas di pagi hari..haha..hari khamis yang indah dengan cuaca yang sejuk (sebab air cond) sangat la best..kan seronok dapat tido..actually pagi ni sangat malas nak datang keje..tapi dalam malas2 tu pun,sampai opis awal jugak..bukan arini je malas..tp tiap-tiap ari malas..haha..tambah-tambah esok cuti..wah!lagi la aku malas..cuti tiga hari tu..tapi mao ke mana?nak wndow shopping,pulus da abeh..tinggal serdak2..eh,baru je gaji kan?da habis?soalan standard..klau kluar dalam exam pun,konpiden je aku jawab..sebab tiap2 bulan,soalan tu la akan kluar dari mulut sesape yang mintak aku blanja..maaf la kawan2..bukan aku kedekut..tapi gaji cukup2 makan..lain la korang..gaji banyak dari aku pun,lagi mintak aku blanje..tapi takde plak korang cube2 nak blanje aku kan?sebab aku tak penah meminta..klau orang nak blanja,aku terima..kalau tak, aku anggap je bukan rezeki aku..takkan tiap2 hari nak mintak orang belanja kot?tokey balak pon bankrap..hhuhu

Lately,aku asik termimpi-mimpi..tau mimpi apa?aku mimpi kawen..haha..adakah aku ni da nak sampai seru?seru boleh sampai bila - bila..tapi duit..mane mao cari?kan best kalau ada orang sponsor?haha..kegatalan aku terserlah la plak..tapi ape salahnya mempercepatkan benda baik kan?orang da sibuk2 tanya..bila nak kawen?bila nak kawen..tapi tahu kah mereka aku lom ada saving lagi..pastu mesti diorang akan cakap, 'ala,kawen bukan pompuan yang kene kuar duit pun'..tahukah mereka,zaman sekarang ni,ada lagi ke pompuan tak penah keluar duit langsung?kalau dapat bakal suami orang kaya,ternama,bangsawan,maybe takkan keluar duit sesen pun..tapi aku kena la..sebab si dia bukanlah dari golongan di atas..tapi aku terima seadanya..duit tak menjanjikan kebahagian..betul kan?ada jodoh,sampai masenye,aku kawen la..sapa taknak kawen kan?so,for time being, chillax babe~!hehe

Tuesday, November 2, 2010

kLoN miA~

Cute tak???hehe..comel kan due2 dak kecik nie?ni la anak-anak buah aku bersama mak aku...yang laki tu name haikal..tp aku panggil kal2...yang bju hijau tu name die farah zulaikha..tapi aku slalu panggil die kakak n kadang - kadang kenit..kal2 baru nak blaja berjalan..tapi kakak dah leh berlari pun..cakap pun dah pandai..tapi 'pelat' lagi..hik3..kelakar...kadang-kadang kalau bawak die gi memane,mesti orang cakap,'eh,muke macam mia la..(mia yang berlakon adamaya tu)..pastu mesti cakap 'cutenye'..kakak ni bile orang puji..mule la die..dan2 cakap 'min!min!..min min tu die cakap cermin...nak tengok cermin..tengokla sebab orang puji2 die kan?pastu mesti cakap 'mey2' maknanya comel..comel la sgt..tapi memang comel pun..die agak rapat ngan aku..ari2 klau tak main ngan die,idop aku tak lengkap..sanggup tu aku buat keje partime aku tengah2 malam sebab nak main ngan die dulu..klau aku buat keje awal2,konpem takleh..die mesti kacau aku..pantang tengok aku bukak lappy..mesti cakap 'pin pin'..die nak tengok upin ipin sebenarnye..bese la..budak2..cakap yang last2 je...yang si kal2 ni semiggu skali je leh jmpe..sebab die tak duduk sini..so tiap2 minggu akak aku akan balik..nasib baik dekat..kal2 ni bukan senang nak dekat orang/..kene amik ati die dulu..lame2 baru ok..maklumla rapat ngan abah die..huhu..tak sabar lak nak timang anak sndiri..anak sndiri??kawen pn belum..tah bile nak kawen..tak sabar da neh...huhu..*agak gatal di situ* kih3..takpela..ade anak tekak,anak mata,anak saudara pon jadi la..ade gak anak kan?kih3...mak!nk kawen!hahaha

Blog Update

da lame rsenye blog aku ni bersawang seperti laman sesawang yg melambak2..huhu...nk update..tp tktao apa nk cerita..sbbnye,aku ni jenguk blog bila aku trasa ke'jelesan' melampau stelah aku mlwt blog2 comel2,cntik2 bgai..bila jeles tu dtg,mla la gtai tgn ni nk taip mcm2..tp bila smpai depan lappy tersyg,aku jd blur,tktao mao taip apa..stuck kt situ..ya aku akui..aku ni tk pndai mengarang..tp sje la nk asah bkat yg tau makin di asah mkin tumpul..tkpela..at least kta mencuba..apa guna bca blog org,tp blog sndiri bersawang kan?apa guna bca cerita2 org,tp kta tk kongsi cerita2 kita kan?maaf andai blog ni tk seberapa..ya..blog ni mmg nothing..mmg tkda yg menarik..aku tau klau korg bca pon blog aku ni,msti cpt2 nk blah kan?tkpe..aku tk letak hrapan yg tinggi sbb blog ni hnya la suka2 je..maaf klau tk menepati citarasa anda..ini blog saya..sya karang apa sya nak..jgn mrah.~

cun tak templete neh?setelah digoogle,jmpe templete neh..rembat jela..pas da ltk gadget2 sume..ltak churp2 nye logo,twitter nye logo,bru terperasan..byknye burung2 comel kt blog aku..kih3..so tema kali ni ialah birdie~wink~ ;)

Thursday, May 13, 2010

Pagi TanPa AbaH~

2 Mei 2010 - abah selamat dikebumikan di tanah perkuburan Masjid Kulim..umah bru abah..hope abah tenang n aman di sana..pagi2 yg ku lalui tk seceria slalu..klau slalu aku g keje,abah ade..wlau mcm mne lmbt pn dia blk,dia akan pastikan,dia smpt jmpe aku sblm aku g keje..if die tdo pon...bile dgr aku start kete,trus ea bgn..pg2 mak akan wat bekpes..mknan kesukaan abah pg2 - bihun grg,kueh teow goreng, n mee grg..tu je dia nk mkn ari2..smpai aku kdg2 da bosan..snggup tu aku tk bkpes sme..mkn kt opis..bkn ape..kdg2 aku da lmbt..tk smpt nk bekpes..arwah abah lak kdg2 mcm da tau yg aku da bosan mkn bnda yg sma..kdg2 dia beli la roti ke roti cnai ke even dia tk mkn pn sume tu..tp beli jgk sbb kesiankan aku..dia tk pnh ckp tp perbuatan dia tu aku leh phm..kdg2 lau aku tk mkn sme,msti die tnye aku,"tknak mkn dlu?"..bwk la bekal g keje..lau rjin aku bwk..lau tk rjin.mang aku tk bwk..then pg2 msti die main ngan anak buah aku dlu..bwk jalan2 kt depan..sblm g keje,aku akan salam mak,then salam dia then trus g keje..aku utamakan mak dlu..apepon mak ttp no 1..

tapi tu suma dlu..yg tinggal kenangan..skrg2 pg2 ku da tk mcm dlu..aku bgn,smyang subuh,then aku tdo smpai 7.40..pastu bgn siap2 sume..8.15 aku da gerak g keje..lmbt lak aku g keje skang..tp still msok on time..skang ni sblm g keje,da tk bekpes..mak aku pn mcm da krg rajin nk msak..dia ckp lau msk pg2 t sedih lak kan..asik teringt..tk baik mcm tu kan..so,aku pn tk ksh mak aku tk msak..lgpon aku siankan dia..kenangan tu tk pnh hlg..skrg aku leh salam mak je..mmg trasa kekurangan..sayu dan pilu..sedih..on the way nk g keje,,aku akan lalu 'umah bru' abah..smpai je kt depan tu,aku bg salam..then aku ckp, 'abah,t nk g keje dlu..then aku sedekahkan al -Fatihah tok arwah..tu je aku mmpu lakukan sblm g keje..setiap saat aku igt arwah,aku sntiasa mndoakan agar arwah ditempatkan di kalangan org2 beriman..doaku tk pernah putus..aku sygkan abah..even aku tk pnh luahkan time dia sht..time dia skt,aku pnh bisik kt tlinga dia bhya apepon yg terjadi..aku ttp syg abah smpai bile2..

Wednesday, May 12, 2010

~Sebuah Kehilangan~

aku tak pasti apa perasaan aku dikala ini..tp yg aku pasti,aku rsa aku kehilangan sesuatu..sesuatu yang amat berharga...ya!aku kehilangan abah!abah yg aku syg..meskipun dia jrg2 menunjukkan kasih sygnya kepada anak2 tapi aku pasti,dia syagkan anak2nya melebihi kasih anak2 kepadanya..tanggal 1 Mei 2010 pasti akan jd detik sejarah..Tepat jam 11.09p.m, abah pergi menyahut panggilan Ilahi...ya, aku redha..tp kekesalan tu tetap ada..kalaula dpt ku undur masa...akan ku jaga beliau sepenuh masa..abah..mintak maaf sbb tk dpt nk jga abah sepenuhnya waktu abah sakit..

20 April 2010
- dapat berita dr abgku yg mengatakan abahku hmpir2 pitam di restoren dan dibwa ke hosptal..aku dan mak bergegas ke hospital dan tiba di wad kecemasan 10minit kemudian..aku lihat adk dan abgku berbual2 jauh dr emak..rupanya mereka menyembunyikan sesuatu dr pengetahuan kami berdua..tanpa ku sngka..awal2 lg doctor da bgtau abg2ku bhwa saluran drh di kepala abahku telah pecah akibat drh yang sgt tinggi..252..mmg tnggi..segala2nya mgkin terjadi..doc ckp,mmg da tkda hrpan..50/50..klau la mak aku tau time tu,mgkin dia plak yg akan pgsan..ckupla abah sorg yg skt..klau dua2 skt?aduh..parah...

21 - 25 April 2010
aku amik keputusan tok cuti beberapa hari..bg memudahkan aku ulang alik ke hospital pda wktu mlwt..bkn apa..lgpon tok n wan smpai wktu tu..aku sbgai cucu,kna la bwk mereka berdua ke hsptal tgk abahku..tu la stu2nya anak lelaki yg tok n wan aku ada..abah anak sulung..ada dua adk pompuan..aku ulang rutin harian tu smpaila 25 April 2010..23 April tu besday mak..ptotnya 24 April tu aku plan nk wat suprise kt mak aku..tp tk jd..sbb keadaan abah tk mengizinkan aku wat mcm tu..mak kta tiap2 thn abah wish besday kt mak..aku sngka abah lupa..tp sbnrnya tak..mak tk pnh ckp..then aritu dia ckp tiap2 thn,abah wish besday..tp thn ni tkde..aku ckp kt mak,tkpe..thn depan kan ade lg..keadaan abah wktu tu mmg agak kritikal..dia tkleh berckp..dan lumpuh sebelah kanan badan..yg leh gerak,belah kiri je..aku tgk dia aktip..aku pk mgkin dia da stabil..dan masih memerlukan bantuan oksigen..doc bgtau,ada darah beku lam otak dia n mmg tkleh wat pape melainkan doa..doc kta kes abah kes serius n berat..ada stu ari tu,abah mcm pggl aku,dpt aku rsa..then aku g dkt2 dia..suddenly dia pgg tgn aku kuat..dia gnggam..dia tgk aku..mcm ada sesuatu yg dia nk gtau..tp aku tk pasti apa dia..hmpir tk keruan jdnya..sbb tk tao apa yg dia cuba nk smpaikan..

26 April 2010 - 29 April 2010
aku da start keje..mmg bz..sbb byk ari tk msok opis..igt tgahri aku nk g mlwt..tp memikirkan perot yg lapar dan wktu mlwt yg cuma sejam,rsa tk berbaloi nk pg hospital..so aku decide tk pg time lunch..cuma pg time blk keje..leh tgk lme skit kan?smpaila 29 April,mak bgtau esok,30 April abah da leh kuar wad..aku terpk..abah tk ptot blk lg dengan keadaan mcm tu?tk ptot!aku mcm nk protes..tp apakan daya..aku tkleh wat pape..mak ckp nk beli ktl bru..then mlm tu,aku bwk mak bli ktl tok abah..dalam ati trpk..cmne la klau abah pkai ktl tu skali je??hurmm..pk yg bkn2..damn!

30 April 2010
-Abah da blk umah..tp aku keje time tu..tk sbr nk blk..nk tgk abah..nk tgk keadaan abah..tpt 5.30,aku da cbut blk uma..then rmai dtg uma aku nk ziarah abah..rmai yg kta,insyaALLAh abah leh baik..siapa kita nk tntukan abah sht or tak kan?tu suma kuasa tuhan..yg pntg doa kwn2 yg mlwt tu..tu lg afdal..mna tau doa kwn2,abah leh sht kan?mlm tu aku tgk abah mcm skt kepala..aku dok dkt ngan dia..dan aku urut2 kepala dia agar dia selesa..aku cian tgk mak..mcm letih..then aku ckp kt mak, 'mak,mlm ni mak tdo..t tknk tdo..nk tgk abah,nk jga abah..esok pg bru t nak tdo..mak ckp,tkpela cmtu..aku pn try thn mta..on9 smpai kul 2 pg..tp tk thn mta..aku tgk abah mcm nyenyak tdur..aku pn amik keptsn nk tdo..kol 3 pg,mak kejut..mak kta,abah da tgglkan tiub saluran ubt n susu dia yg kt hdung tu..aku trkejut!kami tkleh wat pape melainkan tnggu pg..mtk tlg jiran aku yg jd jururawat pncen..dia try msukkan blk..then tk bleh..

1 Mei 2010
- then ktorg tktao nk wat cmne..nk bwk abah g hsptal.agak pyh sbb abah tkleh bgn..susah nk bwk dia..last2 adk n abg aku pggl ambulans..diorg bwk doc dtg..doc cek2 la blk..doc dtg sbb nk buh tiub tu je..tp tetibe doc kta kna bwk g hsptal sbb keadaan abah da tk stbil..so,rush la g hsptal..diorg sume g hsptl..tp aku tk g..sbb jge anak buah aku haikal..dia demam..keadaan dia cmtu,tkleh la nk bwk g hsptal..tgk haikal pn dia mcm sdh..aku ltk dia kt ruang tamu..kt ruang tmu tu leh nmpak la tmpt ktl abah dok mlm tu..then haikal ni mcm cerdik..tiap kali dia pndg ktl tu,air mta dia akan kuar..tp dia tk nanges..aku jd pelik..aku igt dia rindu abah..then tghari tu g mlwt abah..adk gtau doc kta keadaan abah brtmbh truk..ptg tu pn aku g lg..mcm biasa,aku lap bdan dia,pct2 kepala..tp aritu aku lupa nk salam n cium mcm aku slalu wat..tktao nape aritu aku jd lupa yg amat..maybe tgk keadaan abah yg mcm tk aktip dan pnt tu,aku mcm tk smpai ati nk kco dia..then aku blk uma..sediakan mkn mlm kt tok n wan..peliknya,tok aku ckp tknak mkn..tk lalu ktanya..iktkan aku pn tknk mkn..tp mkn jgk sbb tghari tu aku tk mkn pn..then mak aku blk..cite2 sal keadaan abah kt hsptal..mlm tu turn adk tnggu abah..

then,tetibe abg aku ckp dia pening pale..nk demam..dia ajak aku g klinik..aku pn bwk la dia..tnggu smpai kul 11..kami pn nk blk..then,dpt msg dr akak aku,suh bli pampers anak dia..tk smpai 1 min,aku dpt kol dr mak aku kta abah aku da truk..diorg suh ktorg g hsptl trus..then tk smpai 1 min lg,aku dpt kol dr adk aku,yg abah aku da tkde..aku terkejut..bnda yg ku da agak,jd jgk..aku trus bnti kan kete..mang aku tkleh drive time tu..terketar2 stu bdn..abg aku mtk aku brtng..then dia ckp,dia skt pn sal dia byk pk sal ni..then abg aku drive..smpai kt hpstal,aku ngan abg aku nanges..ktorg dua2 tknak naik atas..tk snggup nk tgk arwah..tk snggup nk nanges2..dkt stgh jam ktaorg kt bwh..suddenly aku amik kptsn nk naik jgk..abg aku ckp,lau nk naik,naik sorg..dia tk kuat..aku pjuk2 dia..last2 dengan kekuatan kami berdua,smpai jgk kt wad tu..aku tgk diaorg tgh buang tiub2 kt arwah..aku nmpak mcm abh still idop..aku dktkan diri dgn mayat dia..hnya tuhan yg tau perasaan aku time tu..sedih..terkilan tkde kt sisi dia wktu dia pg..rsa mcm msh trdgr2 lg nafas abahku time tu..sbb kt hsptl,mmg kuat bnyi dia bernafas..aku dok sblh jenazah,,then aku bca yasin..aku jd smakin kuat..aku trima hakikat..abah da pg meninggalkan aku dan keluarga..kehilangan yg amat terasa...