This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Wednesday, May 12, 2010

~Sebuah Kehilangan~

aku tak pasti apa perasaan aku dikala ini..tp yg aku pasti,aku rsa aku kehilangan sesuatu..sesuatu yang amat berharga...ya!aku kehilangan abah!abah yg aku syg..meskipun dia jrg2 menunjukkan kasih sygnya kepada anak2 tapi aku pasti,dia syagkan anak2nya melebihi kasih anak2 kepadanya..tanggal 1 Mei 2010 pasti akan jd detik sejarah..Tepat jam 11.09p.m, abah pergi menyahut panggilan Ilahi...ya, aku redha..tp kekesalan tu tetap ada..kalaula dpt ku undur masa...akan ku jaga beliau sepenuh masa..abah..mintak maaf sbb tk dpt nk jga abah sepenuhnya waktu abah sakit..

20 April 2010
- dapat berita dr abgku yg mengatakan abahku hmpir2 pitam di restoren dan dibwa ke hosptal..aku dan mak bergegas ke hospital dan tiba di wad kecemasan 10minit kemudian..aku lihat adk dan abgku berbual2 jauh dr emak..rupanya mereka menyembunyikan sesuatu dr pengetahuan kami berdua..tanpa ku sngka..awal2 lg doctor da bgtau abg2ku bhwa saluran drh di kepala abahku telah pecah akibat drh yang sgt tinggi..252..mmg tnggi..segala2nya mgkin terjadi..doc ckp,mmg da tkda hrpan..50/50..klau la mak aku tau time tu,mgkin dia plak yg akan pgsan..ckupla abah sorg yg skt..klau dua2 skt?aduh..parah...

21 - 25 April 2010
aku amik keputusan tok cuti beberapa hari..bg memudahkan aku ulang alik ke hospital pda wktu mlwt..bkn apa..lgpon tok n wan smpai wktu tu..aku sbgai cucu,kna la bwk mereka berdua ke hsptal tgk abahku..tu la stu2nya anak lelaki yg tok n wan aku ada..abah anak sulung..ada dua adk pompuan..aku ulang rutin harian tu smpaila 25 April 2010..23 April tu besday mak..ptotnya 24 April tu aku plan nk wat suprise kt mak aku..tp tk jd..sbb keadaan abah tk mengizinkan aku wat mcm tu..mak kta tiap2 thn abah wish besday kt mak..aku sngka abah lupa..tp sbnrnya tak..mak tk pnh ckp..then aritu dia ckp tiap2 thn,abah wish besday..tp thn ni tkde..aku ckp kt mak,tkpe..thn depan kan ade lg..keadaan abah wktu tu mmg agak kritikal..dia tkleh berckp..dan lumpuh sebelah kanan badan..yg leh gerak,belah kiri je..aku tgk dia aktip..aku pk mgkin dia da stabil..dan masih memerlukan bantuan oksigen..doc bgtau,ada darah beku lam otak dia n mmg tkleh wat pape melainkan doa..doc kta kes abah kes serius n berat..ada stu ari tu,abah mcm pggl aku,dpt aku rsa..then aku g dkt2 dia..suddenly dia pgg tgn aku kuat..dia gnggam..dia tgk aku..mcm ada sesuatu yg dia nk gtau..tp aku tk pasti apa dia..hmpir tk keruan jdnya..sbb tk tao apa yg dia cuba nk smpaikan..

26 April 2010 - 29 April 2010
aku da start keje..mmg bz..sbb byk ari tk msok opis..igt tgahri aku nk g mlwt..tp memikirkan perot yg lapar dan wktu mlwt yg cuma sejam,rsa tk berbaloi nk pg hospital..so aku decide tk pg time lunch..cuma pg time blk keje..leh tgk lme skit kan?smpaila 29 April,mak bgtau esok,30 April abah da leh kuar wad..aku terpk..abah tk ptot blk lg dengan keadaan mcm tu?tk ptot!aku mcm nk protes..tp apakan daya..aku tkleh wat pape..mak ckp nk beli ktl bru..then mlm tu,aku bwk mak bli ktl tok abah..dalam ati trpk..cmne la klau abah pkai ktl tu skali je??hurmm..pk yg bkn2..damn!

30 April 2010
-Abah da blk umah..tp aku keje time tu..tk sbr nk blk..nk tgk abah..nk tgk keadaan abah..tpt 5.30,aku da cbut blk uma..then rmai dtg uma aku nk ziarah abah..rmai yg kta,insyaALLAh abah leh baik..siapa kita nk tntukan abah sht or tak kan?tu suma kuasa tuhan..yg pntg doa kwn2 yg mlwt tu..tu lg afdal..mna tau doa kwn2,abah leh sht kan?mlm tu aku tgk abah mcm skt kepala..aku dok dkt ngan dia..dan aku urut2 kepala dia agar dia selesa..aku cian tgk mak..mcm letih..then aku ckp kt mak, 'mak,mlm ni mak tdo..t tknk tdo..nk tgk abah,nk jga abah..esok pg bru t nak tdo..mak ckp,tkpela cmtu..aku pn try thn mta..on9 smpai kul 2 pg..tp tk thn mta..aku tgk abah mcm nyenyak tdur..aku pn amik keptsn nk tdo..kol 3 pg,mak kejut..mak kta,abah da tgglkan tiub saluran ubt n susu dia yg kt hdung tu..aku trkejut!kami tkleh wat pape melainkan tnggu pg..mtk tlg jiran aku yg jd jururawat pncen..dia try msukkan blk..then tk bleh..

1 Mei 2010
- then ktorg tktao nk wat cmne..nk bwk abah g hsptal.agak pyh sbb abah tkleh bgn..susah nk bwk dia..last2 adk n abg aku pggl ambulans..diorg bwk doc dtg..doc cek2 la blk..doc dtg sbb nk buh tiub tu je..tp tetibe doc kta kna bwk g hsptal sbb keadaan abah da tk stbil..so,rush la g hsptal..diorg sume g hsptl..tp aku tk g..sbb jge anak buah aku haikal..dia demam..keadaan dia cmtu,tkleh la nk bwk g hsptal..tgk haikal pn dia mcm sdh..aku ltk dia kt ruang tamu..kt ruang tmu tu leh nmpak la tmpt ktl abah dok mlm tu..then haikal ni mcm cerdik..tiap kali dia pndg ktl tu,air mta dia akan kuar..tp dia tk nanges..aku jd pelik..aku igt dia rindu abah..then tghari tu g mlwt abah..adk gtau doc kta keadaan abah brtmbh truk..ptg tu pn aku g lg..mcm biasa,aku lap bdan dia,pct2 kepala..tp aritu aku lupa nk salam n cium mcm aku slalu wat..tktao nape aritu aku jd lupa yg amat..maybe tgk keadaan abah yg mcm tk aktip dan pnt tu,aku mcm tk smpai ati nk kco dia..then aku blk uma..sediakan mkn mlm kt tok n wan..peliknya,tok aku ckp tknak mkn..tk lalu ktanya..iktkan aku pn tknk mkn..tp mkn jgk sbb tghari tu aku tk mkn pn..then mak aku blk..cite2 sal keadaan abah kt hsptal..mlm tu turn adk tnggu abah..

then,tetibe abg aku ckp dia pening pale..nk demam..dia ajak aku g klinik..aku pn bwk la dia..tnggu smpai kul 11..kami pn nk blk..then,dpt msg dr akak aku,suh bli pampers anak dia..tk smpai 1 min,aku dpt kol dr mak aku kta abah aku da truk..diorg suh ktorg g hsptl trus..then tk smpai 1 min lg,aku dpt kol dr adk aku,yg abah aku da tkde..aku terkejut..bnda yg ku da agak,jd jgk..aku trus bnti kan kete..mang aku tkleh drive time tu..terketar2 stu bdn..abg aku mtk aku brtng..then dia ckp,dia skt pn sal dia byk pk sal ni..then abg aku drive..smpai kt hpstal,aku ngan abg aku nanges..ktorg dua2 tknak naik atas..tk snggup nk tgk arwah..tk snggup nk nanges2..dkt stgh jam ktaorg kt bwh..suddenly aku amik kptsn nk naik jgk..abg aku ckp,lau nk naik,naik sorg..dia tk kuat..aku pjuk2 dia..last2 dengan kekuatan kami berdua,smpai jgk kt wad tu..aku tgk diaorg tgh buang tiub2 kt arwah..aku nmpak mcm abh still idop..aku dktkan diri dgn mayat dia..hnya tuhan yg tau perasaan aku time tu..sedih..terkilan tkde kt sisi dia wktu dia pg..rsa mcm msh trdgr2 lg nafas abahku time tu..sbb kt hsptl,mmg kuat bnyi dia bernafas..aku dok sblh jenazah,,then aku bca yasin..aku jd smakin kuat..aku trima hakikat..abah da pg meninggalkan aku dan keluarga..kehilangan yg amat terasa...

No comments: