This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Friday, December 3, 2010

aku pelik!

wah!setiap kali harga minyak gula naik,mesti kita dapat lihat fenomena stesen minyak,pasaraya penuh gila..yang stesen minyaknya smpai full...jem hbis..nak masuk pun memang tak bleh..apatah lagi pasaraya..konpem stok gula and minyak habis malam ni..kadang -kadang aku pelik dengan sentimen kita..klau kata minyak naik..ramai la yang berpusu-pusu gi stesen minyak..g pasaraya..sebab apa?nak borong semua gula and nak penuhkan tank..yang paling heran,kereta mewah pun berpusu - pusu pegi..aiya..korang da naik kete besar,rumah konpem2 la besar kan?tu pon lagi korang nak berpusu-pusu gi isi minyak,beli gula banyak-banyak..lain la klau yang gi tu golongan yang memang tak mampu..mcam org naik motor tapi takde kete..btul tak??

memang ramai yang tak puas ati bila harga minyak,gula naik..yA..aku pun salah sorang..tapi aku bukan tak puas ati minyak naik, tapi sebab gaji aku tak naik2..aku tak salahkan kerajaan..tapi aku salahkan keadaan aku..bukan aku saja..ramai lagi yang gaji rendah..tapi bos-bos tak pikir pun tentang tu semua..yang depa tau kita kerja bagai nak rak..gaji tetap mcam tu..sepatotnya bos-bos ni paham la sama ekonomi staff2..mementang gaji depa da banyak..so,depa ignore staff bwah..bagi korang yang bos-bos memang tkde effect bila mcm ni jadi..tapi bagi staff-staff bwahan yang punya ramai anak..mcam mana nasib mereka?aku bernasib baik..mak aku still ada lagi..if takde?if aku kawen?and if laki aku pun tak sekaya mna?how?macam mana nasib kami?sedih..*aku agak emosi* sedikit sebanyak bagi kesan dekat aku.hurm..apa leh wat kan..da nasib..mcam ni ka..ada sebab kenapa kerajaan naikkan harga minyak..susah nak dirungkaikan..hurmm..kalau harga minyak,gula nai,secara automatik barang-barang lain pun akan naik mendadak..alasan peniaga 'harga minyak and gula naik,so barang2 yg biasa2 pon akan naik..kesian..boleh meningkatkan kadar kemiskinan kalau mcam ni..

Aku bukan nak cakap ape la..esok minyak naik..malam ni sume sibok isi..cube korang lihat fenomena harga rokok naik?ade korang nampak kedai-kedai,pasaraya-pasaraya penuh orang beli rokok berkotak-kotak sebab nak wat stok?takde kot..kalau ada..untung la pak abu,pak seman,muthu,ah chong dan semua2 peniaga runcit yang ada..sebabnya klau nak diikotkan,harga gula naik 20sen je klau nak dibandingkan dengan harga rokok yang naik sampai seringgit lebih(if aku tak salah,aku bukan perokok..so tak ushar hrga) uhuhu..

dalam hal ni aku takde salahkan sape2..and aku jugak tak berada di mana2 pihak..tapi tak bermakna aku tidak kisah harga naik..ah!susah nak dijelaskan..paham-paham korang la.maaf klau entry kali ni banyak perkataan 'tapi'..huhu.yang mana menyokong,pkir2kan la baik buruk and yang mane membangkang,terima la hakikatnya..redha..ada hikmah di sebalik semua ini..last but not least...chillax!!



4 comments:

mohammad said...

salam ziarah

KuPaH_MaYa said...

mekasih ziarah..=)

LaLaLOLa said...
This comment has been removed by the author.
LaLaLOLa said...

woit ko bile nak hapdet ni? lame x singgah kelik2 nafneg aku ye? haha