This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Wednesday, January 26, 2011

A sweet journey to Ho Chi Minh City..Part II


Okay..kita sambung balik..Flight delay smpai 9.30..tak sabar - sabar da aku ni..lepas da naik flight,aku pun apa lagi?mata da berat..perut da kenyang,sambung la tido..tak berapa best nak tido..sebab kerusi keras..biasa la..Air Asia..tambang pun murah..takde la nak kisah sangat.asalkan selamat sampai..dua jam bukan lama sangat pun kan?Tepat jam 11 pagi waktu Malaysia (waktu vietnam 10 pagi..lewat sejam) kitaorg sampai ke lapangan terbang ape name tah dekat saigon tu..yang FA tu pun tak wat anouncement kata da sampai..selalunya klau da sampai,diorg akan inform..maybe FA yang bertugas tu,sakit perot kut..huhu..
Lepas da amik luggage,kitaorg pun berjalan nak kuar dari air
port tu..mase on the way nak jalan kuar tu,ten gok tak ramai pun orang..tak macam airport2 kat sini..sekali kaki nak melangkah keluar,pergh!berduyun - duyun orang vietnam menunggu dekat luar tu..masing - masing menunggu sahabat - sahabat, sedara - sedara or tourist guide menunggu customer nya..susah nak mencari..nasib baik la jumpa jugak dengan tourist guide kitorg kat sana..disebabkan kitorang ramai,so, ade dua bus
and dua orang tourist guide la menanti kitorang..aku pulak ikut bus yang pertama..teruja bila sampai vietnam..kami akan bergerak ke Sata y House iaitu salah sebuah restoren halal dekat vietnam ni untuk lunch..actually owner restoren ni chinese Muslim..and disebabkan Maria Tengku Sabri dah wat episod jalan - jalan cari makan dekat sini,so,da mcm masuk restoren dekat Malaysia sebabnye logo - logo Gas Petrona s agak banyak dalam restoren ni..dapat tajaan kot.on the way nak pegi tu,aku tengok punye la banyak moto..jalan sesak disebabkan beribu - ribu motor..kereta tak banyak..tourist guide kami, Kevin, dia bagitau,dengan 300 usd,korang akan dapat sebijik motor..pergh!bila convert duit kita, dalam RM900 mcm tu
la..sangat - sangat murah..kat sini mana nak dapat kan?


percaya tak banyak motor dari kereta?cool kan?uniknya kat vietnam ni, if korang nak lintas jalan,korang redah je..tak payah tunggu diorang b erenti baru korang nak lintas..tapi macam kita yang tak biasa dengan situasi ni,agak rasa nak tercabut nyawa jugak la bila nak lintas,depan korang beratus - ratus motorsikal..aku sampai terlari - lari masa melintas..tapi bila tengok vietnamese tu melintas tak tengok kiri kanan (dok tengok hp je) bleh lintas..memang cool kan?lagipon diorang tak bawak lelaju..ade la dalam 20km/j sejam.sebabnya,bila korang lintas,motor - motor or kereta - kereta tu akan cuba elak dari berlanggar korang..kalau tak elak pun,dioran g akan benti..cuma agak bingit sikit dengan bunyi hon dari sume tempat..and satu kejadian berlaku..masa nak lintas tu,ade motor tu brake mengejut..suddenly,motor kt blakang dia tu terlanggar ekzos moto yang depan..own er motor yang dilanggar tu kewl je..sikit pun takde riak marah..tu yang aku respek..klau dekat Malaysia ni,skali langgar,calar sikit pun,da kene benti tepi kan?aku taktao kenapa diorang tak marah..maybe bagi diorang, itu sikit aje kot...




Ini lagi satu benda cool..korang tengok tiang elektrik tu?nampak berserabut kan?tu la hakikatnya..just imagine,macam mana technician diorang nak betulkan wayar - wayar yang berselirat tu?kalau korang pusing satu bandar Ho Chi Minh tu,memang korang akan jumpa tiang yang macam tu..yang lagi teruk pun ada... aku rasa,bandar Ho Chi Minh ni terlalu padat..bangunan kecik - kecik tapi tinggi - tinggi..so dekat - dekat..sebab tu la kot..aku agak je..diorg ni kena wat 5s ni..hihik..tiang elektrik macam ni da jadi macam trademark diorg la..sampai dekat tshirt yang ade tulisan vietnam tu pun,ade gambar tiang elektrik ni..kevin cakap,tanah - tanah dekat Vietnam ni mahal..sebab tu diorang wat bangunan rumah kedai setinggi - tinggi yang boleh supaya boleh jimatkan kos kan?

ni la restoren satay house tu...agak tersorok sedikit..ini kalau la peniaga tepi - tepi jalan nampak rakyat Malaysia kat sini,diorang akan follow ke mana saja kita pegi..jual macam- macam souvenir..sama macam di bandung dulu..diorang akan bagi harga yang paling murah..tapi jangan tertipu..sebab kita bleh dapat harga yang lagi rendah dekat China Town or Benh Than Market.


Menu untuk lunch tengahari..yang ni aku taktau apa nama dia..macam cucur udang pun ada..tapi kat dalam dia macam fish cake..nice..


yang ni ayam masak madu kot kalau tak silap..leh tahan jugak..da lapar,bedal aje la kan?

Yang ni ikan masak asam pedas...sedap!



Yang ni macam ulam - ulam la..ada bendi,sambal belacan, timun and nenas..

Perot pun kenyang...so, lepas makan tu,kami bergerak ke hotel untuk refreshment..al maklumla sehari tak mandi kan?sampai - sampai trus melantak..kitorang stay dekat Hotel Hoang Phu Gia..Lokasi nya tengok de
kat
map
ni..hik3

Alamatnya di 310, Hòa Hảo, P.4, Q.10
Vietnam
(08) 3927 1659


Ni bilik aku dapat..takde la kecik sangat...tapi ok la klau duduk berdua..selesa..=)





Siap ada jakuzi..tap tak sempat pun nak bersauna bagai..sebabnya tumpuan ke sana adalah untuk shopping!biasala..pompuan kan?hheheh



perkhidmatan internet juga disediakan...tengok pc dia ni?macam dvd player kan?actually memang DVD player pun..tapi dia ubah jadikan macam CPU..nice kan?Hotel ni hotel 3bintang..Rate dia USD 106..klau duit malaysia,dalam 3rtus lebih jugak termasuk breakfast..klau korang nak breakfast dekat hotel ni,kena pandai - pandai la..sebabnya hotel ni pun ade serve bakbi...tkut jugak barang yang diaorg gunakan tu,terguna sekali dalam penyediaan makanan kat situ..aku just makan roti je..yang lain takut..tapi selalunya diaorang akan letak sign 'non pork area'..service ok..cuma agak jauh dari benh Than Market and pasar malam..aku 3 ari 3 malam aku jalan kaki beramai - ramai ke pasar malam.penat gak la..huhu..continue later...banyak lagi pic dan cerita untuk dikongsikan..at least,sape -sape yang ade plan nak ke sana..sebelum pergi,better korang wat research dulu dekat internet ni..sebabnya,daripada pengalaman - pengalaman orang yang da ke sana,leh jadikan info dan supaya kita lebih berhati - hati..so senang la nnti..to be continue..









A sweet journey to Ho Chi Minh City..

Blog dah lama tak berupdate..sehinggakan kedengaran suara-suara yang meminta aku updatekan blog tak seberapa ini (budget blog hot)haha..aku hanya picisan...Kali ni aku update thru my smartphone aje.eceh!bkn berlagAk ye?ye? saje syok sindiri..hik3..
EnTRY kaLI nI NAk cite pasal triP kE hO chI mINh.Actually trip NI dIsponsor khAs oleh kElab kakitangAn cOMpAny akU.dengAn bAyaran sebanyAk rm5 sebulan.muRah bUkAn?mEmanG berBaloi-bAloi.Opps,jgn slh phm.Jgn ingat dengan bayar rm5 je sebUlan kOrang leh melancong ke luar negara..kelab sponsor pun sebab ade outside income + dapat sponsor dari kontraktor-kontraktor..alang - alang da dapat dana,watpe nak disimpan-simpan kan?sebab tu la kelab dengan bermurah ati menyeponser sume staff - staff yang nak berjalan-jalan.sepanjang 3thn ++ aku kat company ni,ni trip kedua yang aku ikot..last year,kitorg pegi bandung..sebelum - sebelum ni diorang dah pegi Padang, Medan, Bangkok..Cuma perlu bawa pasport and duit shopping aje..heaven kan?Jeles tak korang?Next year dengarnya nak ke Beijing..tapi tiket mahal kan?Next year tktao lagi if aku boleh ikut or tak..sebabnya,sekarang ni misi aku adalah mengumpul duit untuk melangkah ke satu tahap lagi..tahap ape?jeng3..insyaAllah..doa2kanla ye?ngee..

Actually on that day,kitorg pecah dua group..ade yang budget lebih,and nak bawak family,diorg ikut trip ke Kota Kinabalu Sabah..if yang nak jalan - jalan jauh skit,ikut Ho Chi Minh..tapi tak semua staff pegi..ade la kurang dari 10 orang yang tak pegi.

13 Jan 2011

- Pukul 10.30 malam,berkumpul di kawasan pejabat..pukul 11,bas bertolak ke Kuala Lumpur..Seramai 49 orang yang join..ade jugak ex staff..tapi diorang bayar sume sendiri..kelab tak sponsor orang luar.Naik - naik bus,borak - borak kejap,mesej - mesej dengan si dia, n pluppp!krooohhhhh~sedar - sedar da pukul 4 pagi dan kitorang da pun smpai ke KL..sambung tido balik..dalam 4.30,da terpacak dekat LCCT..pergh!giler awal..tapi pukul 4 pagi dekat LCCT aku rasakan seperti pukul 8 pagi je..sebabnya,terlalu ramai orang..maybe masing - masing amik flight pagi kot.Flight ke Saigon pukul 9 pagi..tapi kene check in dua jam sebelum bertolak..kitaorg dah taktau nak pegi mana kan?so,ingat pukul 5 tu nak g check in..yela..excited tengok orang beratur..skali sampai turn, kaunter ke saigon belum bukak..termalu dekat situ..so,tengok jam awal lagi..kitorang pegi la ke surau..prepare untuk subuh (kitaorang tak mandi..haha..bsoh muka je..gosok gigi pon tak..cool kan?hahah..nasib la..).. Lepas solat subuh dalam pukul e6,masing - masing check in..sebab malas nak mengusung luggage ke hulu ke hilir..lepas check in,tengok jam,awal lagi..so lepak mcd..breakfast la kat situ..duduk smpai 8.30..baru kitaorg boarding..takot seyh nak lepas pak imigresen..mana la tau tetibe tengah scan tu,ade lampu merah menyala..dan - dan rasa macam orang yang bersalah kan?huhu..konpem muke merah..haha..masa pegi,tak berapa cuak sangat klau nak dibandingkan dengan masa balik..konpem takut tak lepas..nak tau lepas ke tak waktu balik Malaysia?next entry la kot..bersambung...


p/s : sedikit info: masa aku pegi tu,rate 1usd = RM3.10..manakala dalan vietnam dong , 1 juta= dong = RM158 berbanding dengan indonesia..1juta rupiah = RM 367 (itupun rate masa aku g last year)..murah kan?jutawan la dekat sana..nanti dalam entry seterusnya,aku bagitau duit mana yang akan menguntungkan korang

Friday, December 3, 2010

aku pelik!

wah!setiap kali harga minyak gula naik,mesti kita dapat lihat fenomena stesen minyak,pasaraya penuh gila..yang stesen minyaknya smpai full...jem hbis..nak masuk pun memang tak bleh..apatah lagi pasaraya..konpem stok gula and minyak habis malam ni..kadang -kadang aku pelik dengan sentimen kita..klau kata minyak naik..ramai la yang berpusu-pusu gi stesen minyak..g pasaraya..sebab apa?nak borong semua gula and nak penuhkan tank..yang paling heran,kereta mewah pun berpusu - pusu pegi..aiya..korang da naik kete besar,rumah konpem2 la besar kan?tu pon lagi korang nak berpusu-pusu gi isi minyak,beli gula banyak-banyak..lain la klau yang gi tu golongan yang memang tak mampu..mcam org naik motor tapi takde kete..btul tak??

memang ramai yang tak puas ati bila harga minyak,gula naik..yA..aku pun salah sorang..tapi aku bukan tak puas ati minyak naik, tapi sebab gaji aku tak naik2..aku tak salahkan kerajaan..tapi aku salahkan keadaan aku..bukan aku saja..ramai lagi yang gaji rendah..tapi bos-bos tak pikir pun tentang tu semua..yang depa tau kita kerja bagai nak rak..gaji tetap mcam tu..sepatotnya bos-bos ni paham la sama ekonomi staff2..mementang gaji depa da banyak..so,depa ignore staff bwah..bagi korang yang bos-bos memang tkde effect bila mcm ni jadi..tapi bagi staff-staff bwahan yang punya ramai anak..mcam mana nasib mereka?aku bernasib baik..mak aku still ada lagi..if takde?if aku kawen?and if laki aku pun tak sekaya mna?how?macam mana nasib kami?sedih..*aku agak emosi* sedikit sebanyak bagi kesan dekat aku.hurm..apa leh wat kan..da nasib..mcam ni ka..ada sebab kenapa kerajaan naikkan harga minyak..susah nak dirungkaikan..hurmm..kalau harga minyak,gula nai,secara automatik barang-barang lain pun akan naik mendadak..alasan peniaga 'harga minyak and gula naik,so barang2 yg biasa2 pon akan naik..kesian..boleh meningkatkan kadar kemiskinan kalau mcam ni..

Aku bukan nak cakap ape la..esok minyak naik..malam ni sume sibok isi..cube korang lihat fenomena harga rokok naik?ade korang nampak kedai-kedai,pasaraya-pasaraya penuh orang beli rokok berkotak-kotak sebab nak wat stok?takde kot..kalau ada..untung la pak abu,pak seman,muthu,ah chong dan semua2 peniaga runcit yang ada..sebabnya klau nak diikotkan,harga gula naik 20sen je klau nak dibandingkan dengan harga rokok yang naik sampai seringgit lebih(if aku tak salah,aku bukan perokok..so tak ushar hrga) uhuhu..

dalam hal ni aku takde salahkan sape2..and aku jugak tak berada di mana2 pihak..tapi tak bermakna aku tidak kisah harga naik..ah!susah nak dijelaskan..paham-paham korang la.maaf klau entry kali ni banyak perkataan 'tapi'..huhu.yang mana menyokong,pkir2kan la baik buruk and yang mane membangkang,terima la hakikatnya..redha..ada hikmah di sebalik semua ini..last but not least...chillax!!